Živeti pametno: trajnostna potrošnja in potrošniški labirinti

4. marec 2024

Živeti pametno: trajnostna potrošnja in potrošniški labirinti

V okviru projekta, ki nosi podnaslov izzivi za kakovosten & trajnosten slog življenja ter premagovanje ovir v potrošniških labirintih, objavljamo različne vsebine, ki so posvečene trajnostnemu življenjskemu slogu, pa tudi uveljavljanju pravic potrošnikov. Vsebine sofinancira Ministrstvo za kulturo.

Hiter gospodarski in tehnološki razvoj prinaša naraščanje ponudbe raznovrstnega, včasih med seboj težko primerljivega blaga in storitev na trgu. Vsakdanje življenje potrošnikov postaja bolj zapleteno, vsakodnevno se soočajo tudi z zahtevami, da svoje življenje usmerijo v trajnostno potrošnjo in uporabo izdelkov, prehrane, storitev. Poleg tega se soočajo z izzivi uveljavljanja svojih pravic.

Cilj projekta je z vsebinami prispevati k opolnomočenju potrošnikov, da se bodo suvereno soočali s težavami, na katere naletijo pri nakupih storitev in izdelkov.

V okviru projekta pripravljamo krajše prispevke in daljše tematske članke, da na preprost način predstavimo teme o trajnostni potrošnji, mobilnosti, uporabi izdelkov, trajnostnem prehranjevanju, energiji. Z vidika trajnostne potrošnje poudarjamo tudi načine oziroma vzorce obnašanaj v gospodinjstvu, ki prispevajo k bolj odgovornemu odnosu do okolja – to pa vodi do manj odpadkov, manj embalaže, nižej porabe energije itd.

Živeti pametno: trajnostna potrošnja in potrošniški labirinti

Življenjsko zavarovanje za primer smrti

5. julij 2024

V pestri ponudbi življenjskih zavarovanj je včasih težko izbrati takšnega, ki ustreza konkretnim potrebam in željam potrošnika. Tokrat si bomo ogledali življenjsko zavarovanje za primer smrti oz. rizično življenjsko zavarovanje, ki ima prvenstve...

Da se hrana ne pokvari

4. julij 2024

Nekaj nasvetov o shranjevanju hrane v hladilniku.

Rok za popravilo v podaljšani garanciji

21. maj 2024

"Januarja se je pokvaril moj pralni stroj, ki ima 6 let dodatne garancije za rezervne dele. Poklical sem prodajalca in obiskal me je serviser, ki je ugotovil, da je treba zamenjati enega od delov, ki pa ga morajo naročiti. Minilo je več mesecev, s...

Zbirni centri za odpadke: kako delujejo?

9. maj 2024

Mreža zbirnih centrov za nevarne in kosovne odpadke je gosto posejana po celotni Sloveniji, njihova vloga pa je bistveno drugačna kot vloga »smetišč«, kot smo nekdaj generično imenovali prostor za odlaganje odpadkov.

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju