Veš, kaj ješ?

4. februar 2019

Veš, kaj ješ?

Program za dvig zavesti potrošnikov o označevanju sestavin na embalažah živil in pijač ter za izboljšanje prehranjevalnih navad potrošnikov.

Spletno mesto veskajjes.si 

V sklopu projekta "Za informirano odločanje potrošnikov - iPotrošnik" smo pri ZPS poleti 2010 vzpostavili spletno mesto veskajjes.si, ki potrošnikom ponuja zbirko živil in njihovih podrobnih prehranskih profilov, semafor za vrednotenje prehrambnih izdelkov, nasvete za zdravo prehranjevanje in seznam neodvisnih prehranskih testov.

Semaforja za vrednotenje živil in pijač na preprost način podajata informacije o sestavinah posameznega prehrambnega izdelka oz. pijače, kar je potrošnikom v pomoč pri razumevanju označb na izdelkih in pri izbiri izdelkov z ustreznim prehranskim profilom.

Obiščite spletno stran Veš kaj ješ

Baza živil in pijač s prehranskimi profili, ki je na portalu na voljo potrošnikom, se je z leti skokovito povečevala, prav tako pa interes potrošnikov za tovrstne informacije. Leta 2011 so bili obiskovalcem portala na voljo prehranski profili za okoli  800 različnih živil in 80 pijač, leta 2021 je baza vsebovala že prek 45.000 različnih živili in pijač, število posameznih obiskovalcev portala pa doseglo zavidljivo število 87.000. Portal je tekom let doživel številne prenove in tehnične posodobitve, pri širjenju baze pa lahko aktivno sodelujejo tudi potrošniki.

Aplikacija "Veš, kaj ješ?"

Leta 2014 smo šli pri ZPS še korak dlje in potrošnikom ponudili sodobno orodje za informirano izbiro v obliki brezplačne mobilne aplikacije "Veš, kaj ješ". Aplikacija je nastala v okviru programa „Inovativne rešitve za boljše odločitve: Veš, kaj ješ in piješ!“, ki ga je sofinanciralo Ministrstvo za zdravje RS. Pri njenem sooblikovanju je sodelovala tudi mladinska organizacija „Brez izgovora Slovenija“. Aplikacija je enostavna za uporabo in je tako primerna tudi za tiste, ki niso najbolj vešči dela s sodobno tehnologijo, potrošnikom pa informacije ponuja tam, kjer jih najbolj potrebujejo - v trgovini.

VKJ-app-naslovna

Aplikacija je tekom let doživela številne posodobitve in izboljšave. Aprila 2019 smo skupaj s projektnima partnerjema v projektu Deklaracija=Informacija Inštitutom za nutricionistiko Nutris in Institutom Jožefa Stefana predstavili popolnoma prenovljeno mobilno aplikacijo VešKajJeš, ki je povezana z obsežno podatkovno bazo, ki vsebuje informacije o sestavi predpakiranih živil.

Potrošnik lahko s kamero pametnega telefona fotografira črtno kodo živila, aplikacija pa mu v hipu prikaže ključne informacije o njegovi hranilni sestavi, pojasnjene v barvah prehranskega semaforja. Če živila v bazi še ni, lahko predlaga dopolnitev baze.

Glede na to, da je bila aplikacija med potrošniki ves čas odlično sprejeta, po predstavitvi si jo je npr. preneslo več kot 50.000 potrošnikov, ki so opravili več kot 200.000 iskanj, smo prepričani, da pomembno prispeva k številnim bolj zdravim, predvsem pa informiranim nakupnim odločitvam. Poleg potrošnikov je njeno vrednost prepoznala tudi stroka. 

Aplikacija je v okviru 22. mednarodne  konference Informacijska družba 2019 prejela nagrado Informacijska jagoda za najboljši dosežek informacijske družbe v letu 2018/19.

Spletni portal ter aplikacijo redno nadgrajujemo, vsebinsko dopolnjujemo in dodajamo nove funkcionalnosti. Od predstavitve aplikacije je bilo izvedenih že več 100 posodobitev in nadgradenj.

Hranilna sestava živil, brezalkoholnih pijač in energijske vrednosti alkoholnih pijač 

Od poletja 2021 poleg hranilne sestave živil in brezalkoholnih pijač uporabnikom ponuja tudi informacije o energijski vrednosti alkoholnih pijač, ki potrošniku na označbi teh izdelkov sicer ni na voljo. V bazi jih je trenutno 2700. Nadgrajena mobilna aplikacija VešKajJeš na ta način zapolnjuje vrzel, ki je nastala zaradi izločitve alkoholnih pijač iz skupine izdelkov, ki se uporabljajo v prehrani, za katere je označevanje sestave obvezno.

S tem in s prikazanimi zdravstvenimi sporočili o tveganjih, povezanih s pitjem alkohola, podpiramo informirano odločitev potrošnikov glede rabe alkoholnih pijač.

veskajjes-app

Program Veš, kaj piješ sofinancira Ministrstvo za zdravje RS v okviru financiranja programov varovanja in krepitve zdravja. Zadnjo posodobitev aplikacije smo izvedli jeseni 2021. Ta zdaj omogoča tudi prikaz informacije o dodanih sladilih v živilih in pijačah.

Obiščite spletno stran Veš kaj ješ

Veš, kaj ješ?

Energijske pijače niso za otroke in mladostnike

20. marec 2023

Na Zvezi potrošnikov Slovenije ta teden skupaj z Ministrstvom za zdravje, zdravstveno, prehransko in športno stroko, v sodelovanju z nevladnimi organizacijami, ki se ukvarjajo z zdravjem mladih, opozarjamo, da energijske pijače niso primerne za ot...

Bomo dočakali označevanje hranilne vrednosti na sprednji strani izdelka?

7. februar 2023

Potrošniki zaradi pomanjkanja časa in znanja težko razberemo informacije o hranilni vrednosti na zadnji strani izdelka. Zato si potrošniške organizacije že vrsto let prizadevamo za uvedbo obveznega, poenotenega načina prikazovanja hranilne vrednos...

Nasveti za prehrano na delovnem mestu

29. november 2021

Človek v 40 letih delovne dobe na delovnem mestu preživi vsaj četrtino svojega življenja. Zato je pomembno, da tudi v službenem času jemo uravnoteženo. Ustrezna prehrana namreč vpliva na splošno zdravje in počutje, s tem pa se poveča tudi naša del...

Veš, kaj ješ izbira: skrb za zdravo prehrano na delovnem mestu se vedno obrestuje!

12. november 2021

Skrb za zdravje na delovnem mestu si marsikdo predstavlja kot skrb za preventivo na področju bolezni. A k zdravju pomembno prispeva tudi zdrava prehrana. In prav aktivna delovna populacija glede prehranjevalnih navad sodi med ogrožene skupine preb...

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 4 x 16,50 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Na voljo vam je vsak dan. Svetujejo izkušeni pravni strokovnjaki.

Za člane: 01 432 00 89 Za nečlane: 090 50 90

Svetovanje o pravicah pacientov za občane Mestne občine Ljubljana: 01 474 06 10

Več o svetovanju