Veš, kaj ješ?

4. februar 2019

Veš, kaj ješ?

Program za dvig zavesti potrošnikov o označevanju sestavin na embalažah živil in pijač ter za izboljšanje prehranjevalnih navad potrošnikov.

Spletno mesto veskajjes.si 

V sklopu projekta "Za informirano odločanje potrošnikov - iPotrošnik" smo pri ZPS poleti 2010 vzpostavili spletno mesto veskajjes.si, ki potrošnikom ponuja zbirko živil in njihovih podrobnih prehranskih profilov, semafor za vrednotenje prehrambnih izdelkov, nasvete za zdravo prehranjevanje in seznam neodvisnih prehranskih testov.

Semaforja za vrednotenje živil in pijač na preprost način podajata informacije o sestavinah posameznega prehrambnega izdelka oz. pijače, kar je potrošnikom v pomoč pri razumevanju označb na izdelkih in pri izbiri izdelkov z ustreznim prehranskim profilom.

Obiščite spletno stran Veš kaj ješ

Baza živil in pijač s prehranskimi profili, ki je na portalu na voljo potrošnikom, se je z leti skokovito povečevala, prav tako pa interes potrošnikov za tovrstne informacije. Leta 2011 so bili obiskovalcem portala na voljo prehranski profili za okoli  800 različnih živil in 80 pijač, leta 2021 je baza vsebovala že prek 45.000 različnih živili in pijač, število posameznih obiskovalcev portala pa doseglo zavidljivo število 87.000. Portal je tekom let doživel številne prenove in tehnične posodobitve, pri širjenju baze pa lahko aktivno sodelujejo tudi potrošniki.

Aplikacija "Veš, kaj ješ?"

Leta 2014 smo šli pri ZPS še korak dlje in potrošnikom ponudili sodobno orodje za informirano izbiro v obliki brezplačne mobilne aplikacije "Veš, kaj ješ". Aplikacija je nastala v okviru programa „Inovativne rešitve za boljše odločitve: Veš, kaj ješ in piješ!“, ki ga je sofinanciralo Ministrstvo za zdravje RS. Pri njenem sooblikovanju je sodelovala tudi mladinska organizacija „Brez izgovora Slovenija“. Aplikacija je enostavna za uporabo in je tako primerna tudi za tiste, ki niso najbolj vešči dela s sodobno tehnologijo, potrošnikom pa informacije ponuja tam, kjer jih najbolj potrebujejo - v trgovini.

VKJ-app-naslovna

Aplikacija je tekom let doživela številne posodobitve in izboljšave. Aprila 2019 smo skupaj s projektnima partnerjema v projektu Deklaracija=Informacija Inštitutom za nutricionistiko Nutris in Institutom Jožefa Stefana predstavili popolnoma prenovljeno mobilno aplikacijo VešKajJeš, ki je povezana z obsežno podatkovno bazo, ki vsebuje informacije o sestavi predpakiranih živil.

Potrošnik lahko s kamero pametnega telefona fotografira črtno kodo živila, aplikacija pa mu v hipu prikaže ključne informacije o njegovi hranilni sestavi, pojasnjene v barvah prehranskega semaforja. Če živila v bazi še ni, lahko predlaga dopolnitev baze.

Glede na to, da je bila aplikacija med potrošniki ves čas odlično sprejeta, po predstavitvi si jo je npr. preneslo več kot 50.000 potrošnikov, ki so opravili več kot 200.000 iskanj, smo prepričani, da pomembno prispeva k številnim bolj zdravim, predvsem pa informiranim nakupnim odločitvam. Poleg potrošnikov je njeno vrednost prepoznala tudi stroka. 

Aplikacija je v okviru 22. mednarodne  konference Informacijska družba 2019 prejela nagrado Informacijska jagoda za najboljši dosežek informacijske družbe v letu 2018/19.

Spletni portal ter aplikacijo redno nadgrajujemo, vsebinsko dopolnjujemo in dodajamo nove funkcionalnosti. Od predstavitve aplikacije je bilo izvedenih že več 100 posodobitev in nadgradenj.

Hranilna sestava živil, brezalkoholnih pijač in energijske vrednosti alkoholnih pijač 

Od poletja 2021 poleg hranilne sestave živil in brezalkoholnih pijač uporabnikom ponuja tudi informacije o energijski vrednosti alkoholnih pijač, ki potrošniku na označbi teh izdelkov sicer ni na voljo. V bazi jih je trenutno 2700. Nadgrajena mobilna aplikacija VešKajJeš na ta način zapolnjuje vrzel, ki je nastala zaradi izločitve alkoholnih pijač iz skupine izdelkov, ki se uporabljajo v prehrani, za katere je označevanje sestave obvezno.

S tem in s prikazanimi zdravstvenimi sporočili o tveganjih, povezanih s pitjem alkohola, podpiramo informirano odločitev potrošnikov glede rabe alkoholnih pijač.

veskajjes-app

Program Veš, kaj piješ sofinancira Ministrstvo za zdravje RS v okviru financiranja programov varovanja in krepitve zdravja. Zadnjo posodobitev aplikacije smo izvedli jeseni 2021. Ta zdaj omogoča tudi prikaz informacije o dodanih sladilih v živilih in pijačah.

Obiščite spletno stran Veš kaj ješ

Veš, kaj ješ?

Kaj so v Nemčiji za boljšo prehransko politiko predlagali potrošniki?

7. marec 2024

Dobro bi bilo, če bi se lahko zgledovali po nemški pobudi za bolj aktivno vključevanje potrošnikov v oblikovanje prehranske politike. Vas zanima, kaj so naredili? Zbrali so 160 potrošnikov iz cele države, z namenom, da skupaj opredelijo ključne to...

PRIME evforija – veste, kaj kupujete svojim otrokom?

20. oktober 2023

Blagovna znamka Prime, ameriškega prodajalca, s premišljenimi in domiselnimi marketinškimi potezami prodira na slovenski trg. Ni dvoma, da so ciljna skupina predvsem otroci in da izkorišča njihovo neizkušenost.

Približno tretjina študentov vsak teden posega po hitri prehrani, kot so hamburgerji in pice

28. september 2023

Za študente je novo študijsko leto začetek novih izzivov in priložnosti. Za marsikoga je to prvi večji korak na poti samostojnosti, učenja in odkrivanja. Soočajo se s številnimi spremembami in eno od ključnih področij, na katerem lahko sprejmejo p...

Mladi lahko na spletu brez ovir dostopajo do alkohola

6. september 2023

Kljub preprostosti in priročnosti ima spletno nakupovanje tudi mnoge pomanjkljivosti. Eden od izzivov spletnega nakupovanja je dostopnost alkohola mladim. Da bi preučili tovrstno problematiko, smo na Zvezi potrošnikov Slovenije pri desetih spletni...

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju