Učinkovitost 2.1: pomagamo vam izbrati energijsko varčne aparate

9. oktober 2014

Učinkovitost 2.1: pomagamo vam izbrati energijsko varčne aparate

Živeti trajnostno pomeni naredi več in bolje z manj uporabljenih virov in porabljene energije. Tudi na Slovenijo vplivajo posledice načina potrošnje in proizvodnje in tudi mi nosimo del odgovornosti za potrebne spremembe. Ali pri nakupu novih gospodinjskih aparatov upoštevate porabo energije aparata? Mi vam lahko pomagamo pri izbiri energijsko varčnih aparatov!

Nagrada za najboljše rešitve s področja trajnostne energije

V skupini energijska učinkovitost (Energy Efficiency) je projekt Učinkovitost 2.1. 16. junija 2017 v Bruslju prejel nagrado za razvoj brezplačne mobilne aplikacije ecoGator, ki je bila na voljo v slovenščini in še sedmih evropskih jezikih.

Za nagrade se je potegovalo kar 373 različnih projektov v treh različnih kategorijah, nagrajenci pa so bili le trije, po en v vsaki kategoriji : Energijska učinkovitost; Mesta, občine, regije in Obnovljiva energija.

Mobilna aplikacija ecoGator

Brezplačna mobilna aplikacija ecoGator, ki je bila na voljo tudi v slovenščini, je omogočala natančno primerjavo energijske učinkovitosti izbranega aparata in stroškov za porabo električne energije na leto. Potrošniki so lahko preprosto fotografirali energijsko nalepko ali pa podatke vnesli ročno.

ecogator3

V aplikacijo smo vnesli povprečno ceno električne energije, zato so potrošniki v trenutku dobili izračun porabljene elektrike. Izbrani aparat so lahko tudi primerjali z energijsko najučinkovitejšimi aparati na trgu s seznama "top ten" ("najboljših deset").

Seveda se zavedamo, da hladilnika ali televizorja potrošniki ne kupujejo prav pogosto, zato smo aplikacijo obogatili tudi z drugimi vsebinami. Aplikacija je bila uporabna tudi takrat, ko ne načrtujete nakupov. Opremili smo jo s številnimi koristnimi nasveti, med drugim kako prihraniti električno energijo pri kuhanju, pri uporabi gospodinjskih aparatov ali računalnika.

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju