Projekt WATSON

4. avgust 2023

Projekt WATSON

Marca 2023 smo pričeli z izvajanjem novega triletnega projekta WATSON, ki pod vodstvom Univerze v Dublinu (UCD) združuje 44 partnerjev iz 19 držav. Projekt poteka v okviru evropskega programa za raziskave in inovacije Obzorje Evropa (Horizon Europe). Njegov glavni cilj je prepoznati in preprečiti širjenje goljufivih praks v prehranskih sistemih.

Goljufije v prehranskih sistemih predstavljajo resno grožnjo varnosti hrane in nemotenemu delovanju trga. Nepravilnosti ne ogrožajo le javnega zdravja, temveč posegajo tudi na področje zakonitega trgovanja, saj lahko povzročijo izgubo zaupanja potrošnikov v prehranski sistem in oslabijo verodostojnost nadzornih organov, povzročajo pa tudi finančne izgube za podjetja v živilski industriji.

Na svetovni ravni letno škodo, ki jo povzročajo goljufije v živilski industriji, jo ocenjujejo na približno 30 milijard evrov. Te nepravilnosti pogosto povezujejo tudi z drugimi oblikami organiziranega kriminala, kot so kršitve pravic delavcev, davčne utaje, okoljski zločini in pranje denarja.

V okviru projekta bo izvedenih šest študij primerov (case studies):

  1. Boj proti ponarejanju vina.
  2. Ohranjanje pristnosti medu z zaščiteno geografsko označbo (ZGO).
  3. Zagotavljanje pristnosti in sledljivosti ekstra deviškega oljčnega olja.
  4. Ugotavljanje možnih manipulacij na vseh stopnjah mesne verige.
  5. Izboljšanje sledljivosti izdelkov večje dodane vrednosti v žitni in mlečni verigi.
  6. Boj proti potvorbam rib

Cilj projekta WATSON je oblikovanje metodološkega okvira, ki vključuje nabor orodij in sistemov za odkrivanje ter preprečevanje goljufij v celotni prehranski verigi. S tem želimo pospešiti uvedbo transparentnih rešitev v prehranskih sistemih EU, ki bodo zagotovile povečanje varnosti hrane in zmanjšanje goljufij s hrano.

Projektni konzorcij je sestavljen iz 13 raziskovalnih institucij in univerz, 11 podjetij, 10 potrošniških organizacij in združenj proizvajalcev, 3 trgovcev ter 7 drugih nevladnih organizacij in nadzornih organov, ki združujemo svoje moči na tem raziskovalnem potovanju. Pričakujemo, da bodo rezultati tega projekta koristili družbi in prispevali k izboljšanju prehranskega sistema.

Na ZPS si bomo kot član tega pomembnega konzorcija prizadevali prispevati k uspehu projekta WATSON in na ta način tudi slovenske potrošnike še bolj učinkovito zaščititi pred prehranskimi goljufijami.

O napredku in rezultatih projekta  bomo redno poročali  na družbenih omrežjih ZPS in na naši spletni strani.

Projekt Watson - brošura (PDF)

Vabljeni pa ste, da sledite tudi objavam na uradni spletni strani in na družbenih omrežjih projekta:

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju