Projekt ToxFree LIFE for All

15. december 2023

Projekt ToxFree LIFE for All

Cilj projekta je potrošnike in odločevalce oborožiti z informacijami in znanjem o vplivu nevarnih kemikalij na zdravje in posledično spreminjanje navad, ki bodo državljanom – potrošnikom omogočali zmanjšati tveganja, ki so povezana z zdravju nevarnimi kemikalijami, ter na tak način pozitivno vplivati na zdravje in čistejše okolje.

Ena izmed glavnih aktivnosti projekta bo preverjanje prisotnosti zdravju nevarnih kemikalij v izdelkih široke potrošnje, npr. spodnjega perila, kuhinjskih pripomočkov ali kozmetike. V okviru projekta bomo potrošnike osveščali o problematičnih kemikalijah, jih skušali mobilizirati in opolnomočiti za zdravje prijaznejše izbire.

Rezultate projekta bomo uporabili za zagovorništvo na lokalni in evropski ravni in povezovanje z drugimi organizacijami, ki delujejo na tem področju. Osredotočamo se predvsem na potrošnike in odločevalce v državah članicah EU iz srednje in vzhodnoevropske regije (CEE regija) - Avstrije, Češke, Madžarske, Slovenije in Slovaške.

V okviru projekta bomo ugotavljali prisotnost zdravju nevarnih kemikalij pri več kot 200 različnih izdelkih, ki jih uporabljamo vsak dan. Rezultati bodo na voljo vsem potrošnikom. Za boljše, zdravju in okolju prijaznejše odločitve.

Ključni vsebinski sklopi projekta so:

  • ozaveščanje z vsebinami, povezanimi z izdelki,
  • ugotavljanje prisotnosti zdravju nevarnih kemikalij v izdelkih široke potrošnje iz treh različnih skupin,
  • mobilizacija državljanov potrošnikov,
  • pomoč državljanom pri spreminjanju potrošniških navad in nakupnih odločitev,
  • zagovorništvo in sodelovanje z zainteresiranimi skupinami na lokalni ravni in evropski ravni,
  • komunikacija in širjenje rezultatov projekta.

Cilj je doseči 11.950.000 državljanov EU in povečanje znanja in informiranosti pri vsaj 5-10 % neposredno doseženih potrošnikov. 103.100 potrošniki bodo aktivneje iskali informacije pred nakupom, se izogibali izdelkom s škodljivimi snovmi, izbirali alternative ali kako drugače spremenili svoje vedenje, da bi zmanjšali izpostavljenost kemikalijam.

Da bi prispevali k sistemskim spremembam, bomo mobilizirali 20.600 državljanov za podporo politikam za postopno ukinitev ali odpravo pogojno nevarnih kemikalij.

Projekt ToxFree LIFE for All bo ozaveščal lokalne nosilce odločanja in nosilce odločanja v EU ter omogočal vpogled v ugotovitve raziskav, opravljenih v okviru projekta. Vzpostavili bomo partnerstva s 100 organizacijami za vzajemno podporo pri zmanjševanju izpostavljenosti ljudi in okolja problematičnim kemikalijam ter za čim širše informiranje o rezultatih projekta.

Zdravju in okolju škodljive kemikalije so med prednostnimi temami podprograma »Krožno gospodarstvo in kakovost življenja« (Circular Economy and Quality of Life) v okviru programa Evropske unije LIFE.

Projekt ToxFree LIFE for All

Tetoviranje in trajno ličenje: kako se izogniti nevarnim kemikalijam?

4. julij 2024

Vseh posledic tetoviranja na človeško telo še ne poznamo v celoti, saj se o učinkih in nevarnostih več govori šele v zadnjih desetletjih. V preteklosti se je govorilo predvsem o zagotavljanju ustreznih higienskih pogojev in uporabi čistih igel, zd...

Kemija v kremah za zaščito pred soncem

6. junij 2024

Kremo za zaščito pred soncem je treba nanesti v dovolj veliki količini. Ker se ne izpira in ostane na koži dlje časa, je dobro, da je brez kritičnih sestavin. Bodite pozorni na alergene in domnevne hormonske motilce na seznamu sestavin. Z dobro iz...

Pametna uporaba čistil: manj je več, redno je bolje

9. maj 2024

Že ob nakupu čistila je treba preveriti sestavine, zlasti alergene, ki se najbolj pogosto pojavljajo v dodanih dišavah, barvilih in konzervansih. Tudi pri čistilih velja, da krajši seznam sestavin pomeni manj tveganja za zdravje.

Na ZPS se zavzemamo za označevanje nevarnih kemikalij v tekstilnih izdelkih

22. april 2024

Evropska komisija je organizirala javno posvetovanje za oceno trenutno veljavnih pravil za označevanje tekstila. Svoje mnenje smo podali tudi pri Zvezi potrošnikov Slovenije, po intenzivnem posvetovanju z ostalimi potrošniškimi organizacijami, čla...

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju