Projekt "Študent veš kaj ješ?!"
7. junij 2016
"Študent veš kaj ješ" je projekt za izboljšanje kakovosti prehranjevanja študentov, izboljšanje ponudbe z bolj zdravimi izbirami v avtomatih na slovenskih fakultetah ter pri ponudnikih hrane na študentske bone.
S projektom smo pričeli leta 2016, ko smo skupaj z Mladinsko zvezo Brez izgovora in ob sofinanciranju Ministrstva za zdravje RS preverili ponudbo v 100-ih avtomatih na slovenskih fakultetah.
Avtomati so napolnjeni predvsem z živili, ki vsebujejo veliko sladkorja, soli in tudi maščobe
Ugotovili smo, da je izbira v avtomatih sicer pestra, vendar je ponudba bolj zdravih živil, ki si jih sicer študentje želijo, kar je razkrila tudi anketa med študenti, bolj izjema kot pravilo - avtomati so napolnjeni predvsem z živili, ki vsebujejo veliko sladkorja, soli in tudi maščobe.
Več kot 50 % ponudbe sestavljajo pijače (najpogosteje različne (ne) gazirane pijače, voda z okusom, kole in ledeni čaj), z dobrimi 30 % sledijo sladki prigrizki, povsem na dnu pa sta z 0,2 % sadje in zelenjava.
Predlogi odgovornim na fakultetah
Odgovornim na fakultetam smo predlagali, da od ponudnikov zahtevajo postopno spremembo ponudbe. Predlagali smo tudi, da fakultete imenujejo odgovorno osebo za kakovost izbora izdelkov v avtomatih s hrano in tudi za nadzor nad izvajanjem pogodb med ponudnikom in fakulteto, in sicer, da bi povečali dostopnost izbire zdrave hrane in živil in tako izboljšati ponudbo, da bi povečali odgovornost vodstva fakultet in tudi lastnikov avtomatov za ponudbo hrane; ter da bi omogočili študentom zdravo izbiro.
Cilji projekta Študiram, hrano premišljeno izbiram
Leta 2017 smo bili uspešni na razpisu Ministrstva za zdravje in v sodelovanju z Mladinsko zvezo Brez izgovora Slovenija začeli z izvajanjem triletnega projekta Študent - veš, kaj ješ (Študiram, hrano premišljeno izbiram).
Glavni cilj projekta je izboljšati prehranjevalne navade študentov prek spodbujanja uživanja uravnoteženega zajtrka, ozaveščanja, kako samostojno pripraviti ali izbrati zdrav zajtrk (in večerjo), kako v raznoliki ponudbi prehrane na bone izbrati čim bolj zdrav in uravnotežen obrok, ter spodbujati bolj zdrave ponudbe v prodajnih avtomatih živil na fakultetah.
Posebna pozornost je namenjena tudi samostojni pripravi obrokov (od nakupa, receptov, do samega kuhanja), saj kuhanje postaja spet moderno, na ta način lahko študentje ne le prihranijo temveč jedo bolj zdravo.
Pripravili smo vrsto izobraževalnih člankov o zdravih izbirah, plakate na temo zajtrkovanja, ki smo jih distribuirali po lokacijah, kjer so prisotni študentje, ponovno pregledali in ocenili stanje ponudbe v avtomatih s hrano in pijačo ter pripravili predlog priporočil/smernic z merili oziroma kriteriji za hrano in pijačo, ki bo omogočila bolj zdrave izbire oziroma prevlado zdravih izbir, ne samo za študente temveč tudi za uslužbence in občasne goste na fakultetah.
Cilje projekta smo dosegali tudi prek številnih predavanj in priprave brošure Študent veš, kaj ješ.
Projekt "Študent veš kaj ješ?!"
Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije
ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.
Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:
- Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
- Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
- Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
- Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike
Že od 69,60 € / na leto
Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.