Projekt SaveEnergyTogether

1. februar 2024

Projekt SaveEnergyTogether

Od januarja 2024 s partnerji iz Avstrije, Litve, Nemčije in Portugalske sodelujemo pri projektu SaveEnergyTogether. Cilj je pomagati potrošnikom pri načrtovanju in izvedbi preprostih in cenovno ugodnih ukrepov, s katerimi je mogoče doseči precejšnje prihranke energije, s podatki o spremenjenih navadah potrošnikov in prihrankih energije pa vplivati na odločevalce pri načrtovanju ukrepov za zmanjšanje rabe energije.

Na podlagi podatkov o prihrankih energije, ki jih bomo zbirali na terenu, bomo partnerji projekta oblikovali, izvedli, spremljali, ocenili in prilagodili postopke za izvedbo ukrepov ter izdelali pilotni projekt z uporabo najboljših praks. Z najuspešnejšimi pristopi bomo seznanili potrošnike, zainteresirane skupine in odločevalce.

Glavni cilji projekta SaveEnergyTogether

  1. opolnomočiti evropske potrošnike, občine in regije za učinkovito in trajnostno izvajanje preprostih, cenovno ugodnih ukrepov na področju energijske učinkovitosti in učinkovite rabe energije;
  2. ublažiti breme visokih stroškov energije za vse potrošnike, pri čemer bo posebna pozornost namenjena tistim z najnižjimi in srednje visokimi dohodki ter energetsko revnim oziroma tistim na pragu energetske revščine;
  3. pospešiti in okrepiti sodelovanje s skupinami in organizacijami na lokalni in regionalni ravni, z namenom okrepiti trajnostne dejavnosti na področju učinkovite rabe energije in okrepiti socialno kohezijo v lokalnih skupnostih;
  4. prikazati, kako si v vaseh, mestih in regijah v EU prizadevajo za ublažitev negativnih posledic energetske krize s preprostimi ukrepi za varčevanje z energijo in na tak način prispevajo k čistejšemu okolju;
  5. spremeniti in izboljšati regionalno, nacionalno in evropsko oblikovanje politike ukrepov za učinkovito rabo energije, tako da bodo imele vasi, mesta in regije močnejši glas, kar jim bo omogočilo večjo učinkovitost pri izvajanju nujno potrebnih politik varčevanja z energijo (kot sta evropski zeleni dogovor ali REPowerEU) in pri zagotavljanju doseganja ciljev EU na področju podnebnih sprememb.

Z aktivnostmi, izvedenimi v okviru projekta, načrtujemo doseči več kot 150 mest in več kot 6,6 milijona gospodinjstev ter skupni prihranek energije več kot 160 GWh/leto.

Konzorcij projekta SaveEnergyTogether sestavljajo organizacije iz Avstrije, Litve, Nemčije, Portugalske in Slovenije, ki delujejo na področju uvajanja ukrepov učinkovite rabe energije, varovanja okolja in zaščite potrošnikov. Zvezo potrošnikov Slovenije je k sodelovanju povabila Avstrijska agencija za energijo (AEA). Projekt poteka v okviru programa Evropske unije LIFE-2022-CET.

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju