Projekt Food PRO: z izmenjavo dobrih praks do koristi za potrošnike

11. december 2020

Projekt Food PRO: z izmenjavo dobrih praks do koristi za potrošnike

Zveza potrošnikov Slovenije je kot vodilni partner pristopila k mednarodnemu projektu Food PRO, ki je namenjen prenosu znanja in dobrih praks na področju potrošniškega testiranja.

Projekt Food PRO se bo osredotočil na izmenjavo najboljših praks in znanja za nadaljnji in dolgoročni razvoj potrošniških organizacij v šestih državah regije CESEE, in sicer poleg Slovenije še v Avstriji, Češki, Hrvaški, Slovaški in Madžarski.

Gradil bo na zmogljivostih in opolnomočenju ekip za izvajanje tržnih raziskav in neodvisnega primerjalnega testiranja živilskih izdelkov, pri čemer bodo manjše potrošniške organizacije ob pomoči in sodelovanju z uveljavljenimi srednje velikimi potrošniškimi organizacijami iz regije postale suverene pri izvajanju teh aktivnosti, vključno z učinkovitim komuniciranjem.

Neodvisno primerjalno testiranje omogoča celovito informiranje potrošnikov

Potrošniki so vsak dan, hote ali nehote, izpostavljeni številnim oglasnim sporočilom. Prav oglaševanje je pogosto razlog, da izvedo o obstoju določenih izdelkov, da ti izdelki pritegnejo njihovo pozornost na prodajnem mestu. A oglasna sporočila izdelke pogosto predstavljajo le z izbrano lastnostjo, ki izdelek prikažejo v najboljši luči.

Neodvisno primerjalno testiranje, ki ga izvajamo potrošniške organizacije, obljubam v oglasnih sporočilom nastavlja ogledalo in je svojevrsten antipod tem vsebinam, hkrati pa potrošnikom poda tudi nepristransko primerjavo kakovosti med testiranimi izdelki.

Takšno testiranje je zato zelo učinkovito orodje za povečanje preglednosti trga potrošnikom pa omogoča, da se lažje in bolj informirano odločajo za bolj kakovostne, vendar ne nujno dražje izdelke.

foopro-anketa-clanek

V okviru projekta bo izveden primerjalni test izbranih kosmičev

S projektom Food PRO ne bodo pridobile le potrošniške organizacije, ki sodelujejo na projektu, ampak tudi potrošniki, ki se bodo lahko seznanili z izsledki testa izbranih kosmičev. Izvedba testa bo omogočila manjšim organizacijam vpogled in sodelovanje pri izvedbi vseh postopkov tudi v praksi, potrošnikom pa omogočila vpogled v rezultate in s tem tudi primerjavo različnih izdelkov med seboj.

Z rezultati testa bomo odgovorili tudi na vprašanje, ali obstaja dvojna kakovost med identičnimi izdelki na različnih trgih EU. Rezultati bodo objavljeni maja 2021.

Logo slo-002 objave-na-spletu

 

Projekt Food PRO: z izmenjavo dobrih praks do koristi za potrošnike

Neodvisni testi za zaupanja vredne ocene izdelkov
2. junij 2021
ZPS test kakavovih kosmičev: prej sladica kot uravnotežen obrok
5. maj 2021
So kakavovi kosmiči za zajtrk lahko uravnotežen obrok?
5. maj 2021
Berite deklaracije in hranilne tabele!
12. april 2021

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju