Projekt CLEAR-X: partner potrošnikom pri zelenem prehodu in prihrankih na računih za energijo

19. november 2021

Projekt CLEAR-X: partner potrošnikom pri zelenem prehodu in prihrankih na računih za energijo

Zveza potrošnikov Slovenije je oktobra 2021 začela izvajati evropski projekt CLEAR-X, ki bo tudi slovenskim potrošnikom pomagal pri dostopu do tehnologij, ki izkoriščajo obnovljive vire energije (OVE), in znižanju računa za energijo.

Namen projekta je pomagati potrošnikom vlagati v OVE v gospodinjstvih ter v ukrepe za povečanje energetske učinkovitosti. Projekt bo potrošnikom zagotovil dostop do zaupanja vrednih informacij o obnovljivih virih energije in energetske učinkovitosti ter jim omogočil sodelovanje v skupinskih nakupih ter poskušal zagotoviti prijaznejši zakonodajni okvir o obnovljivih virih.

Zveza potrošnikov Slovenije je partner projekta CLEAR-X, ki ga v okviru programa Obzorje 2020 financira EU, koordinira pa Evropska potrošniška organizacija BEUC.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je nedavno v svojem govoru v okviru Tedna trajnostne energije EU izpostavila projekt CLEAR-X kot primer prizadevanj EU, da pomaga državljanom olajšati in hkrati izkoristiti prednosti energetskega prehoda.

CLEAR-X: Skupinski nakupi v 6 državah

Projekt CLEAR-X namerava k sodelovanju v kampanjah skupinskih nakupov v šestih ciljnih državah privabiti vsaj 38.000 potrošnikov in s tem spodbuditi za več kot 27 milijonov evrov naložb v tehnologije OVE. Ciljne države projekta so Bolgarija, Ciper, Litva, Severna Makedonija, Slovaška in Slovenija.

Pričakujemo, da bodo aktivnosti v času trajanja projekta spodbudile proizvodnjo dodatnih 40 GWh obnovljive energije in prihranile 2,15 GWh primarne energije. Poleg tega bo projekt v ciljnih državah prispeval k informiranju potrošnikov o prednostih obnovljivih virov in energetsko učinkovitih tehnologij ter posredno spodbudil številne potrošnike k ukrepanju in varčevanju z energijo.

Potrošniške organizacije so se združile v konzorcij predvsem zato, da na podlagi svojih izkušenj iz podobnih preteklih projektov uvedejo skupinske nakupe tudi v Bolgariji, na Cipru, v Litvi, Severni Makedoniji in na Slovaškem. Kljub geografski raznolikosti je konzorcij CLEAR-X edinstven v tem, da ga v celoti sestavljajo neodvisne potrošniške organizacije, ki jim potrošniki zaupajo in so zanje že zdaj verodostojen vir nasvetov o obnovljivih virih, energijski učinkovitosti in o pravicah porabnikov energije.

CLEAR-X: Potrošniki so ZA! Ponudimo jim dostopne in preproste rešitve!

Stavbe porabijo 40 odstotkov vse energije v Evropski uniji, približno 75 odstotkov stavbnega fonda pa je energetsko neučinkovitega. Kar 80 odstotkov energije, ki jo porabijo gospodinjstva, je namenjene za ogrevanje prostorov in vode, 75 odstotkov preskrbe s toploto pa še vedno temelji na fosilnih gorivih.

"To moramo spremeniti. Ne le zaradi vpliva na okolje, temveč tudi zato, da bi potrošnikom pomagali do trajnih prihrankov pri stroških za energijo in jih zaščitili pred nihanjem cen fosilnih goriv. Za bolj čisto prihodnost si moramo prizadevati prav vsi deležniki, predvsem pa moramo potrošnikom omogočiti zelene izbire, ki so dostopne, učinkovite in preproste," je povedala Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije.

Potrošniki bodo imeli možnost skupinskega nakupa naprav, katerih kakovost bo preverjena na neodvisnih primerjalnih potrošniških testih, dostop do zanesljivih izvajalcev ter do pomoči in neodvisnega svetovanja. To jim bo pomagalo pri dostopu do tehnologij, ki izkoriščajo obnovljive vire, in ukrepov za povečanje energijske učinkovitosti, kar jim bo omogočilo trajne prihranke pri stroških za energijo.

Clear-X-logo

 

Projekt CLEAR-X: partner potrošnikom pri zelenem prehodu in prihrankih na računih za energijo

Zakaj sušiti perilo v sušilnem stroju in ne v stanovanju?

13. november 2023

Če imate prostor, sušite perilo v sušilnem stroju, ne na radiatorju ali stojalu. Raven vlage v prostoru se namreč lahko zviša tudi do 30 odstotkov.

Ogrevanje s klimatsko napravo – da ali ne?

24. oktober 2023

V prehodnih obdobjih nas v stanovanju običajno zebe le zjutraj in zvečer, čez dan pa sonce še pokaže nekaj svoje moči in posredno ogreje tudi bivalne prostore. Za uro ali dve na dan se ne splača zaganjati sistema centralnega ogrevanja, bolj učinko...

Je vaša klimatska naprava pripravljena na dolgo vroče poletje?

31. maj 2023

Ali je že čas za servis klimatske naprave? Bi jo morali očistiti? Ali je v sistemu dovolj plina? Večina ljudi se za pregled klimatske naprave odloči šele, ko se pokažejo težave, ko naprava začne proizvajati čudne zvoke ali piha topel zrak, na pr...

Subvencije za lesne pelete: rok za oddajo vlog pri Borzen se izteka

22. maj 2023

V primeru, da ste lani, v obdobju od 1. septembra 2022 do 31. decembra 2022, kupili lesne pelete za ogrevanje v lastnem gospodinjstvu, lahko na spletni strani Borzen zaprosite za subvencijo, s katero vam povrnejo del stroška nakupa. Rok za prijavo...

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju