Projekt BELT: prenovljena energijska nalepka

9. marec 2020

Projekt BELT: prenovljena energijska nalepka

Prenovljena energijska nalepka se vrača k "stari" poenostavljeni podobi, z energijskimi razredi od A do G. Razredov A+, A++ in A+++ ne bo več. Energijsko najbolj varčni izdelki bodo v zeleni skupini A, v kateri pa ob začetku uveljavitve spremembe ne bo nobenega izdelka. Pozneje bo ta prostor namenjen novim, izboljšanim izdelkom.

Potem ko smo si potrošniške organizacije skupaj z organizacijo ANEC, ki potrošnike zastopa v postopkih standardizacije, več let prizadevale za poenostavljeno energijsko nalepko, je Evropska komisija lani spomladi vendarle sprejela dogovor o novi energijski nalepki za pet skupin izdelkov, ki bo začela veljati 2021, za preostale skupine izdelkov pa leta 2025 in 2030. A naša prizadevanja še niso končana.

Zveza potrošnikov Slovenije se je pridružila evropskemu projektu BELT (Boost Energy Label Take up), katerega cilj je spodbujati novo označevanje na dveh ključnih ravneh: v prvi vrsti z ozaveščanjem in informiranjem potrošnikom olajšati odločanje pri nakupovanju in pomagati trgovcem in distributerjem pri uporabi novih nalepk, na drugi strani pa spodbujati proizvajalce k inovacijam na področju energijsko učinkovitih in okoljsko naravnanih izdelkov.

Več informacij o projektu najdete na www.belt-project.eu.

Lažja izbira energijsko varčnejših aparatov

Nova energijska nalepka bo potrošnikom pomagala pri izbiri varčnejših aparatov in s tem pripomogla k zmanjšanju stroškov za energijo. Hkrati bo odpravila zmedo, ki jo po raziskavah Evropske potrošniške organizacije (BEUC) povzroča trenutno označevanje energijskih razredov s plusi, ki se je uveljavilo pred štirimi leti. Le redki danes vedo, da je na primer hladilnik z energijsko nalepko A+ med energijsko najbolj potratnimi na trgu, tistega iz energijskega razreda A, pa sploh ni več dovoljeno prodajati.

energijsko varcni aparati

Vendar pa lahko na začetku pričakujemo nekaj negotovosti med potrošniki, saj bo energijsko najbolj učinkovit razred A na začetku prazen (izdelki iz zdajšnjega razreda A+++ bodo sprva uvrščeni v razred B), kar pušča manevrski prostor za izboljšave in razvoj še varčnejših izdelkov.

Prenovljena nalepka bo torej bolj preprosta in razumljiva, saj ukinja podrazrede (označene z znakom oziroma znaki +), najpomembnejša novost pa so zaostreni pogoji energijske učinkovitosti za vstop izdelka v posamezni energijski razred.

Nova orodja za lažjo primerjavo izdelkov

V prehodnem obdobju, ko bo za nekatere skupine izdelkov že veljala nova nalepka, za druge pa stara, je pričakovati kar nekaj zmede. Konzorcij projekta BELT si bo zato prizadeval razviti orodja, s katerimi bi lahko potrošniki ustrezno primerjali izdelke, označene bodisi z novimi bodisi s starimi nalepkami.

Nove energijske nalepke na prodajnih mestih marca 2021

Najprej bodo z novimi energijskimi nalepkami opremljeni televizorji, pralni in pomivalni stroji ter hladilniki, in sicer od marca 2021. Septembra se jim bodo pridružila še svetila. Ti izdelki od omenjenega datuma ne bodo več razvrščeni v energijske razrede od G do A+, A++ ali A+++, ampak (ponovno) v razrede od A do G po barvni lestvici – najvarčnejši razred bo temno zelene barve.

Avtorica: Barbara Primc

logobelt

 

Projekt BELT: prenovljena energijska nalepka

Drobižek #12: gospodinjski aparati - velike razlike v porabi električne energije

30. november 2022

Energijska učinkovitost je besedna zveza, ki je zaradi energetske krize čedalje bolj aktualna. Kolikšen pa je v resnici potencial prihranka pri novih gospodinjskih aparatih?

Brošura: vse, kar je dobro vedeti o Novi energijski nalepki

2. februar 2022

Energijska nalepka EU je splošno priznano orodje, ki že več kot 25 let pomaga potrošnikom pri izbiri energijsko bolj varčnih aparatov in naprav, kot so pralni stroji, hladilniki, televizijski sprejemniki, svetila ...

Svetila z novo energijsko nalepko

10. avgust 2021

Gospodinjskim aparatom in izdelkom, ki so od marca letos opremljeni z novo energijsko nalepko (pomivalni stroji, pralni in pralno-sušilni stroji, zamrzovalniki, vinske vitrine in zasloni), se bodo 1. septembra pridružila še svetila.

Na ZPS smo za šole pripravili učno uro o Novi energijski nalepki

10. marec 2021

Učna ura, ki smo jo pripravili v okviru evropskega projekta BELT (Boost Energy Label Take Up) je namenjena seznanjanju učencev in dijakov z Novo energijsko nalepko ter s trajnostno potrošnjo nasploh. Zaradi epidemije novega koronavirusa učne ure t...

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju