Izzivi in smernice za trajnostni življenjski slog sodobnega potrošnika

21. marec 2023

Izzivi in smernice za trajnostni življenjski slog sodobnega potrošnika

V okviru projekta objavljamo različne vsebine, ki so posvečene trajnostnemu življenjskemu slogu sodobnega potrošnika. Vsebine sofinancira Ministrstvo za kulturo.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je v letu 2020 nastalo v Sloveniji za skoraj 2 odstotka več odpadne hrane kot v letu prej. Kot navajajo, je vsak prebivalec Slovenije v 2020 zavrgel povprečno 68 kg hrane, kilogram več kot v letu 2019. Samo v zadnjih desetih letih se je skoraj podvojila tudi količina odpadkov, le v letu 2020 se je zaradi covida-19 ta trend obrnil malo navzdol.  V letu 2020 smo na primer proizvedli tudi več kot 67.000 ton plastičnih odpadkov. (vir: Statistični urad Republike Slovenije)

Prav tako v Sloveniji po podatkih iz leta 2019 zavržemo 12,3kg oblačil na prebivalca. Sicer se že pozna močan trend pozitivno naravnanih sprememb nakupovalnih navad. Kar 86% anketirancev je navedlo vsaj eno pozitivno spremembo. Še vedno se premalo potrošnikov odloči za izposojo ali ponovno uporabo. Večinoma pa v Sloveniji še vedno potrošniki kupujejo poceni in manj kakovostna oblačila iz Kitajske in Bangladeša. Posamezniki so ekoloških certifikatih slabo informirani, zato jim ne zaupajo in zato ne opravičujejo višje cene oblačil. (Vir: ILN Active Citizens Fund)

Na podlagi objav tematskih člankov in drugih vsebin na temo trajnostne potrošnje spodbujamo potrošnike k spreminjanju navad in učenju veščin za prevzemanje bolj trajnostnih navad.

S pomočjo vsebin v okviru projekta omogočamo potrošnikom dostop do potrebnih informacij in podatkov za lažje odločanje o že kupljenih izdelkih, in za pridobivanje navad, ki bodo pripomogle k ohranjanju okolja, s tem pa posredno vplivamo tudi na trgovce in druge ponudnike storitev, prehrane in druge igralce na trgu.

Izzivi in smernice za trajnostni življenjski slog sodobnega potrošnika

Kako zmanjšati količino prazničnih odpadkov?

16. november 2023

Vsa praznična zabavna doživetja so povezana s kupom odpadkov. Pa veste, kako jih pravilno odložiti? V kateri zabojnik spada ovojni papir in v katerega božične lučke, na primer? Verjetno se vam vsaj približno svita, a kar nekaj dejstev vas bo zagot...

Kako pospraviti vsa oblačila in kozmetiko v ročno prtljago?

6. julij 2023

Razlogov za letenje samo z ročno prtljago je veliko. Morda poskušate znižati stroške, se odpravljate le na kratek oddih ali pa vas skrbi, da bi izgubili oddano prtljago. Naši kolegi iz angleške potrošniške organizacije so zapisali, kako v ročno pr...

Kapsulna garderoba - trajnosten modni trend

6. julij 2023

Se vam večkrat zgodi, da stojite pred polno garderobno omaro in ne veste, kaj bi oblekli? Občudujete znanko/znanca, ki ima preprost slog, je vedno urejen/a, ne nakupuje veliko novih modnih kosov, ampak odlično kombinira obstoječe? Zelo verjetno je...

Bivalni prostori - kako se zaščititi pred poletno vročino?

6. julij 2023

Vremenoslovci pravijo, da nas letos prava poletna vročina in vročinski valovi čakajo šele v drugi polovici poletja. A to ne pomeni, da se živo srebro ne bo povzpelo čez 30 °C že prej. In kako se zaščititi pred vročino, ko ta pritiska v bivalne pro...

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju