Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Turizem
Turizem
17. julij 2017

Pri turističnih agencijah smo preverili, kakšne načine plačila ponujajo in ali lahko računate tudi na kakšen popust. Za koga so različni načini primerni in ali obstaja tudi 'bančna alternativa'.

Za načrtovalce in tiste s prihranki
Če počitnice radi načrtujete vnaprej in imate radi urejene finance, bo verjetno najbolje, da plačilo turistični agenciji izvedete čim prej. S plačanim avansom, ki običajno znaša 30 odstotkov, si zagotovite trenutno objavljeno ceno aranžmaja, ki se v prihodnosti lahko spremeni (običajno navzgor, a ni nujno), preostanek pa poravnate teden ali dva pred odhodom. Če boste celoten znesek plačali v gotovini, boste pri nekaterih agencijah deležni nekaj odstotnega popusta – če imate denar že na strani, lahko s tem prihranite za dobro družinsko kosilo na počitnicah.

Dodatna možnost za prihranek so ponudbe "first minute", pri katerih počitnice rezervirate in vsaj delno plačate že nekaj mesecev pred odhodom. Če ste torej že na začetku koledarskega leta pripravljeni izbrati poletne počitnice, vam to prinese nižjo ceno aranžmaja.

 

vip klicaj 2Ko dvigujete gotovino na bankomatih v krajih, kjer evro ni uradna valuta, denar vedno dvignite v LOKALNI VALUTI.

Za prilagodljive, ki želijo plačati manj
Ponudbe "last minute" so namenjene tistim, ki so prilagodljivi glede časa odhoda in destinacije. Cene takih ponudb so po navadi precej nižje od prvotno objavljenih, saj želijo agencije še zadnji hip prodati nezapolnjene zmogljivosti. A to pomeni, da do zadnjega ne boste vedeli, kje boste preživeli dopust. Upoštevati morate tudi, da boste šele ob rezervaciji aranžmaja izvedeli za točen termin počitnic.

Preden plačate turistični aranžma, obvezno preverite splošne in plačilne pogoje!

Za tiste, ki (še) nimajo denarja
Najem gotovinskega kredita za počitnice odsvetujemo, s čimer se očitno strinjajo tudi sodelujoči v spletni anketi, saj za financiranje potovanj s turistično agencijo ne kdaj in kako placati turisticni agenciji3uporabljajo kreditov. Nekaj bank ponuja namenske kredite za počitnice, a če boste vsaj malo predhodno varčevali in načrtovali počitnice, se lahko izognete dragemu zadolževanju.

Večina agencij ponuja obročne načine odplačevanja, število obrokov se giblje od dva in 12 in je lahko odvisno od cene aranžmaja. Delež, ki ga boste morali poravnati ob rezervaciji, se med agencijami razlikuje. Možno je tudi odplačevanje s čeki ali prek trajnika, kar omogoča delno odplačevanje še po vrnitvi s počitnic – tako si lahko privoščite potovanje brez zadolževanja pri banki, pa tudi brez dokazovanja kreditne sposobnosti.

Popusti, ki jih (lahko) dobite pri turističnih agencijah:

  • Gotovinski popust za plačilo celotnega zneska
  • Družinski popust
  • Popusti za otroke
  • Članski popust/popust za zvestobo
  • Popust za mladoporočence
  • Popust za študente

Turistični aranžma lahko na obroke plačate tudi z obročnimi karticami (Diners, American Express, Mastercard in Visa pri nekaterih bankah). To je dobra izbira še posebej za tiste, ki tako kartico že imate. Pri nekaterih karticah poleg članarine upoštevajte tudi stroške obrokov (okrog en evro na posamezen obrok), a je ta možnost še vedno precej bolj ugodna kot najem bančnega kredita.

 Od pogodbe s turistično agencijo lahko odstopite, če je povišanje cene aranžmaja posledica spremembe cen goriva, davkov, taks in pristojbin ali menjalnega tečaja valute in je povišanje večje od osmih odstotkov cene potovanja.

Preden se odločite za aranžma s turistično agencijo, dobro preverite pogoje in dinamiko plačil, saj pri nekaterih agencijah znaten delež stroškov krijete na samem potovanju. To pomeni, da boste morali do odhoda privarčevati potreben znesek, premislite pa tudi, katera plačilna sredstva boste uporabljali na potovanju (gotovina, plačilne kartice, čeki …).

kdaj in kako placati turisticni agenciji financiranje

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA