Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Turizem

Na začetku lanskega leta smo pri turistični agenciji sklenili pogodbo o potovanju za križarjenje po Sredozemlju, z odhodom v septembru 2020. Mesec dni pred odhodom nas je agencija obvestila, da križarjenja zaradi omejitev, povezanih z epidemijo, ne bo mogoče izvesti. Ponudili so nam možnost prestavitve na poznejši termin, vendar se s tem nismo strinjali.

Od organizatorja potovanja smo zahtevali vračilo že vplačanih zneskov. Organizator potovanja je to zavrnil z utemeljitvijo, da nam je bila izdana vrednotnica skladno z ukrepi iz 101.a člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP) in da smo do vračila denarja upravičeni šele v 12 mesecih po razglasitvi prenehanja epidemije. Ali je organizator potovanja ravnal pravilno?

Odgovor ZPS

Ukrepi iz 101.a člena ZIUZEOP so se uporabljali le do 31. 5. 2020. Ker je bilo potovanje odpovedano po izteku veljavnosti teh ukrepov, je treba uporabiti veljavne določbe Zakona o varstvu potrošnikov. Ta določa, da mora organizator potovanja, ki zaradi neizogibnih in izrednih okoliščin ne more izpolniti pogodbe o paketnem potovanju in potovanje odpove, potrošniku vrniti vsa plačila najpozneje v 14 dneh po odstopu od pogodbe.

Potrošnici smo predlagali, naj organizatorja potovanja obvesti, da se z izdajo vrednotnice ne strinja in zahteva vračilo vseh plačil najpozneje v roku 14 dni. Če ji organizator ne bi vrnil zneska opravljenih vplačil, smo ji predlagali prijavo na Tržni inšpektorat RS. Potrošnici je organizator potovanja na koncu povrnil vplačane zneske.

Avtor: Matjaž Jakin

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA