Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Letalski prevoz
Letalski prevoz
21. oktober 2019

Združenje bank Slovenije (ZBS) je pripravilo informacijo za vse, ki so opravili nakup letalske karte pri prevozniku Adria Airways in nakup plačali s kartico.

Banke članice Združenja bank Slovenije opravljajo reklamacije na podlagi t. im. `chargeback´ pravil kartičnih sistemov, po katerih je imetnik kartice upravičen zahtevati povračilo plačila s kartico v primeru, da storitev ni bila izvršena, oziroma, da blago ni bilo dostavljeno.

Letalske karte kupljene pri prodajalcu Adria Airways
Reklamacijo nakupa letalskih kart kupljenih pri prodajalcu Adria Airways, za lete, ki niso bili izvedeni, banke obravnavajo za vse vrste kartic. Banka, izdajateljica kartice, ne vrača denarja, temveč ga prek kartičnega sistema vrača banka pridobiteljica, lastnica prodajnega mesta, ki je denar za plačilo vozovnice po opravljeni transakciji prejela in ga je izplačala prodajalcu / trgovcu.

Pomembno!
Finančno reklamacijo je v skladu s pravili kartičnih shem prijaviti pravočasno – najpozneje v 120 dneh od dneva predvidenega prejema storitev.

Letalske karte kupljene na drugih prodajnih mestih
Kot sporočajo iz ZBS, je v primeru nakupa letalskih vozovnic na drugih prodajnih mestih (turistične agencije ipd.) potrebno najprej vložiti reklamacijo neposredno na prodajno mesto in poiskati način za poravnavo. Če tega ni moč doseči, lahko šele nato imetnik kartice postopek finančne reklamacije izpelje pri svoji banki.

Letalske karte, plačane s plačilnim nalogom (prek spletne ali mobilne banke oziroma bančnega nakazila)
Uporabnik ne more preklicati plačilnega naloga potem, ko ga prejme plačnikov ponudnik plačilnih storitev. Teh reklamacij banke ne obravnavajo na isti način kot v primeru nakupa letalskih kart s plačilnimi karticami, še sporočajo iz Združenja bank Slovenije.

Več informacij na spletni strani Združenja bank Slovenije.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA