Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Letalski prevoz
Letalski prevoz
19. marec 2019

S turistično agencijo sem sklenil pogodbo za potovanje na Malto. Ob sklenitvi pogodbe je agencija navedla zgolj datum odhoda in vrnitve, ne pa tudi ure posameznega leta. Na koncu se je izkazalo, da je čas vzleta šele pozno zvečer s pristankom v zgodnjih jutranjih urah, povratek domov pa že dopoldne, s čimer sta nam bila skorajda v celoti odvzeta dva dneva potovanja. O urah odhodov letala so nas obvestili šele nekaj dni pred začetkom potovanja. Če bi to vedel pred sklenitvijo pogodbe, je zagotovo ne bi sklenil. Ali je potovalnim agencijam to res dovoljeno?

Ne, vsak organizator in prodajalec potovanja (agencija je lahko v eni ali drugi vlogi, kar mora biti jasno navedeno že na sami pogodbi) mora med obveznimi informacijami pred sklenitvijo pogodbe o potovanju navesti kraj, datum ter čas odhoda in vrnitve oziroma okviren čas odhoda in vrnitve, če čas še ni natančno določen.

V določenih primerih organizatorji v trenutku sklenitve pogodbe res ne poznajo natančnega časa odhoda, vsekakor pa bi morali poznati vsaj okviren čas. Za potnika je namreč zelo pomembno, ali bo šel na pot že zjutraj ali pozno zvečer, enako velja za vrnitev domov.

Agencija je torej kršila Zakon o varstvu potrošnikov (57. b člen, 1. odstavek). V takih primerih predlagamo, da najprej vložite pritožbo pri agenciji, ne glede na to, ali je organizator ali le prodajalec potovanja (v tem primeru mora pritožbo posredovati organizatorju), in zahtevate znižanje cene potovanja. Če se vam ne bo uspelo dogovoriti za znižanje cene, lahko agencijo prijavite na Tržni inšpektorat RS, ki lahko izreče globo v višini 1200 evrov.

Avtor: Matjaž Jakin

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA