Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Letalski prevoz
Letalski prevoz
21. julij 2017

Pripravili smo pregled dovoljene velikosti prtljage pri različnih letalskih družbah. Na seznam smo uvrstili letalske družbe, ki letijo z letališča Ljubljana, dodali pa smo še nekatere največje evropske letalske družbe. Kako velik je lahko kovček, kaj sodi vanj in kaj ne? Kako je z omejitvijo tekočin: lahko vzamemo s seboj šampon v 150ml plastenki, ki je napol prazna? Kaj vse lahko vzamete s seboj, če potujete z dojenčkom in koliko boste morali doplačati, če vaša prtljaga presega dovoljene mere? Vse informacije na enem mestu!

Včasih je bilo preprosto in prijetno. Na okencu si oddal prtljago, s seboj vzel osebne stvari in dokumente ter dobro knjigo, spil kavo in počakal na let. Že nekaj let pa nas letalske družbe spodbujajo, da letimo s čim manj prtljage, po možnosti le z ročno. Prevozniki s tem prihranijo pri okencih za prijavo na let in pri porabi goriva, saj je letalo lažje. A obstaja (manjša) težava: letalske kabine so navadno premajhne za vso prtljago, ki bi jo potniki želeli odnesti s seboj, zato se pogostokrat zgodi, da jo morajo potniki, četudi je v mejah predpisane velikosti in teže, oddati (seveda brez doplačila). Poleg tega se velikost (mere) in teža prtljage med posameznimi letalskimi družbami tudi za kakšen centimeter ali kilogram razlikujejo. Vkrcanje se je spremenilo v borbo za prostor, kjer bomo shranili kovček, da o nadležnem nošenju kovčka po letalskih stopnicah, dvigovanju v gneči in nestrpnih pogledih potnikov, ki čakajo za tabo, niti ne govorimo. In če z nami potuje še otrok, je stres dvojen ali trojen.

Večinoma lahko pri vseh letalskih družbah poleg kosa ročne prtljage v dovoljeni velikosti odnesete na letalo tudi ročno torbico ali torbo za prenosni računalnik, fotoaparat ali tablični računalnik, večji kos oblačila, npr. plašč, in stvari, ki ste jih kupili v brezcarinski prodajalni. Seznam dodatne prtljage se med posameznimi prevozniki malenkostno razlikuje. Če ste v dvomih, poiščite informacije na njihovih spletnih portalih.

Če boste morali za prtljago doplačati, je dobro, da to storite že vnaprej prek spleta. Tako se boste izognili neljubim presenečenjem, letalske družbe pa največkrat ponujajo tudi kakšen spletni popust.

Ročna in oddana prtljaga: omejitve in doplačila
Podatki, ki smo jih zapisali v tabelo, veljajo za najcenejšo enosmerno vozovnico, brez dodatnih ugodnosti glede na status potnika ali uveljavljanje zbranih milj. Cene so okvirne, saj lahko letalska družba za dodatno prtljago glede na destinacijo ali način plačila zaračunava različne tarife. Na seznam smo uvrstili letalske družbe, ki letijo z letališča Ljubljana, dodali pa smo še nekatere največje evropske letalske družbe.

Že leta 2015 je IATA (Mednarodno združenje za zračni transport) predlagalo poenotenje glede velikosti kabinske prtljage. Mere za prtljago so bile namreč tako majhne, da je to sprožilo oster odziv javnosti. V zadnjih dveh letih ni bilo glede tega nobene spremembe, čeprav bi bilo za potnike bistveno lažje, če bi bile mere za prtljago poenotene. In seveda realne.

Izjeme za posebne skupine potnikov
Dovoljeno je, da potniki z omejeno zmožnostjo gibanja vzamejo na letalo zložljiv invalidski voziček, bergle in/ali opornice ali katero koli protetično sredstvo, medicinsko opremo, od katere so odvisni (npr. raztopino za dializo ledvic v količini, ki zadostuje za potrebe med potovanjem). Morda boste morali dokazati, da jih nujno potrebujete.

Pozor: če potujete z dojenčkom, ki sedi v vašem naročju, ni nujno, da boste lahko zanj odnesli na letalo posebno torbo! Nekateri prevozniki, npr. British Airways in Wizz, zaračunajo tudi dodatne stroške za malčka, ki sedi v naročju.

prtljaga na letalu-tab2

 

prtljaga na letalu-tab1

Kaj je dovoljeno in kaj pustite doma
V ročni prtljagi ne sme biti nevarnih predmetov, npr. škarjic, žepnih nožev, razpršilcev za oči, palic za golf ali orodja iz nabora »sam svoj mojster«. In ne zanašajte se, da bo imel varnostnik na letališču smisel za humor; tudi igrače, ki posnemajo orožje, niso dovoljene. Natančnejši seznami so na voljo na spletnih straneh letališč. Nekateri od teh predmetov se sicer lahko prevažajo z letalom, a le v oddani prtljagi.

prtljaga na letalu3

Tekočine v ročni prtljagi 
Pravila o dovoljeni količini tekočine, ki jo lahko imajo potniki v svoji ročni prtljagi, so vzbudile (in ga še) veliko negodovanja. Največja dovoljena količina tekočine v posamezni posodi je 100 mililitrov. Posode morajo biti shranjene v prozorni plastični vrečki, ki jo je mogoče znova zatesniti, njena prostornina pa ne sme biti večja od enega litra. In četudi je v 125 ml tubi le še polovica kreme, jo boste morali pustiti pri varnostniku. Med tekočine so uvrščene:

  • voda in druge pijače, juhe, sirupi, marmelade;
  • kreme, losjoni in olja;
  • parfumi;
  • razpršilci;
  • geli, vključno z geli za lase in tuširanje;
  • vsebina posod pod pritiskom, tudi pena za britje in druge pene in dezodoranti;
  • kreme, tudi zobna krema;
  • mešanice tekočih in trdnih snovi;
  • črtalo za trepalnice;
  • katere koli druge snovi s podobno gostoto.

Tekočine, kupljene v brezcarinski prodajalni
Takoj, ko boste opravili z varnostno kontrolo, se lahko sprostite v brezcarinski prodajalni. Pravila o 100 mililitrih tekočine ne veljajo več, velja pa, da mora biti tekočina, kupljena v brezcarinski prodajalni, skupaj z računom zatesnjena v varnostni vrečki z rdečim robom. Vrečke ne smete odpreti do prihoda na končni cilj potovanja.

Tudi za vsebino oddane prtljage veljajo nekatere omejitve
Večina teh omejitev je razumljiva: torej nič eksplozivnih, vnetljivih in radioaktivnih materialov ter strupenih snovi (torej tudi ne npr. kartuš za tiskalnik, belila ali baterij). Če varnostno osebje opazi v oddani prtljagi sumljive predmete, lahko od vas zahteva, da jo odprete. Predmete, ki bi lahko ogrozili varnost potnikov na letu, imajo pravico zaseči. V ročno prtljago pospravite tudi litij-ionske baterije in elektronske cigarete.

prtljaga na letalu4Kot so nam sporočili z ljubljanskega letališča, je bilo takoj po uvedbi uredbe o omejitvi vnosa tekočin na letalo pred varnostno-kontrolno točko res zelo veliko predane pijače. Takrat so to pijačo namesto v uničenje nekajkrat predali Gorenjskemu društvu za cerebralno paralizo, ki jo je unovčilo na dobrodelni dražbi.

Danes pred varnostno kontrolo ostane izjemno malo tekočin, saj potniki že zelo dobro poznajo pravila. K majhnim količinam je pomembno pripomogla tudi "militev" omejitve v letu 2015. Od takrat je vnos tekočin za transferne potnike, ki prihajajo iz t. i. "tretjih" držav, dovoljen, če so ustrezno zapakirane in varnostno pregledane.

Avtorica: Urša Šmid Božičevič

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA