Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Letalski prevoz
Letalski prevoz
28. maj 2014

Evropska komisija je objavila pregled obravnavanja pritožb v zvezi s pravicami potnikov in zagotavljanja njihovega spoštovanja v evropskem sektorju zračnega prometa v obdobju 2010–2012. Pregled kaže, da je število pritožb, naslovljenih na nacionalne organe za odškodnino in pomoč, po izrednih razmerah leta 2010 (vulkanski pepel, zimske motnje) upadlo. Pritožb invalidnih oseb in oseb z omejeno mobilnostjo glede težav v zračnem prometu je na splošno še vedno zelo malo in noben letalski prevoznik ni bil sankcioniran zaradi tovrstnih kršitev.

Podpredsednik Evropske komisije Siim Kallas, pristojen za promet: "Pravice imajo svojo vrednost le, če se v celoti spoštujejo. Komisija se bo še naprej posvečala temu področju in skrbela, da se potniki dobro zavedajo svojih pravic in vedo, kako vložiti pritožbo, če je to potrebno. Glavni cilj trenutne revizije pravic letalskih potnikov je med drugim večje uveljavljanje in zagotavljanje spoštovanja teh pravic.“

Malo pritožb iz Slovenije
V letih 2010 do 2012 smo nacionalnemu organu Slovenci podali zgolj 52 pritožb zoper letalskega prevoznika, največ zaradi odpovedi (29) in zamud letov (6). V primeru, da niste zadovoljni z reševanjem pritožbe s strani letalskega prevoznika, se v Sloveniji lahko pritožite na Javno Agencijo za civilno letalstvo.

V celotni EU so pristojni organi v tem obdobju prejeli več kot 90.000 pritožb, prav tako kot v Sloveniji, pa sta največ težav povzročala odpoved (55%) in zamuda leta (18% vseh pritožb).
V obdobju poročanja nacionalni izvršilni organi niso bili naklonjeni sankcioniranju letalskih prevoznikov zaradi kršitev.

Sankcije so bile uvedene le v malo več kot 1 % primerov. To kaže, da so sankcije še vedno zadnja možnost za odpravo kršitev pravic, potem ko so bila uporabljena vsa orodja za njihovo spoštovanje.Vendar se, kot so sporočili iz Evropske Komisije, sankcije nacionalnih izvršilnih organov proti letalskim družbam, ki kršijo pravice, izvajajo in uporabljajo učinkoviteje.

Poznate pravice letalskih potnikov? Prelistajte brošuro!

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA