Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Javni prevoz, železnice, ladje

Člani Komiteja za transport v Evropskem parlamentu so danes izglasovali višjo raven pravic potrošnikov v železniškem prometu. Med drugim obvezno prodajo `enotne vozovnice´, ko potnik kupi vozovnico za kraj, do katerega se je možno pripeljati le s prestopanjem.

Železniški prevozniki namreč pogosto eno vožnjo razdelijo s posameznimi vozovnicami in se na tak način izognejo pravicam potrošnikov do odškodnine, pomoči in preusmeritve v primeru odpovedi ali zamud v železniškem prometu.

Odstranili so tudi klavzulo, po kateri prevoznikom ne bi bilo potrebno plačati odškodnino za odpoved ali večjo zamudo v primeru slabših vremenskih razmer ali naravnih nesreč, prav tako pa so izglasovali višje odškodnine.

Monique Goyens, generalna direktorice Evropske potrošniške organizacije BEUC: "V železniškem prometu težave potnikov niso redke. Zamude lahko imajo resne posledice, ko potujemo v službo, šolo ali na počitnice, zato je pomembno, da potniki dobijo primerne odškodnine takrat, ko so do njih upravičeni. Obvezna prodaja enotne vozovnice zagotavlja višjo raven zaščite potnikov, kot je to urejeno sedaj. Dobra novica je tudi zvišanje predpisanih odškodnin. Zelo dobro je, da se prevozniki ne bodo več mogli sklicevati na vremenske razmere in se tako izogibati plačilu upravičenih odškodnin. Današnje glasovanje postavlja varovanje pravic potnikov v železniškem prometu na višjo raven."

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA