Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Javni prevoz, železnice, ladje

Tik pred poletnimi počitnicami je Evropska komisija nadgradila aplikacijo za pametne telefone o pravicah potnikov. V aplikaciji boste našli informacije o pravicah potnikov v letalskem, pomorskem, železniškem in cestnem prometu, prilagojena pa je tudi slabovidnim osebam. Letos so aplikacijo nadgradili s tremi dodatnimi jeziki – hrvaškim, srbskim in albanskim. Aplikacija je sicer že dostopna v 22 jezikih.

Na voljo je za mobilne naprave z operacijskim sistemom Apple iOS, Android in Windows, do sedaj pa si jo je naložilo že več kot 140.000 evropejcev.

Če potovanje ne poteka po pričakovanjih, je to pogosto stresna izkušnja. Ko je let odpovedan, paketni počitniški hotel ne izpolnjuje obljubljenih pričakovanj, ali pa se je spremenil vozni red vlaka, se je s tako situacijo veliko lažje spopadati, če potnik pozna svoje pravice.

Aplikacija pojasnjuje pravice potnikov pri vsaki morebitni težavi. Na primer, če je let odpovedan in je zato potniku zavrnjeno vkrcanje, je upravičen do nadomestila med 125 in 600 evri. Tudi če se je vaša prtljaga ponesreči poškodovala, ste morda upravičeni do nadomestila. Poleg tega je dobro vedeti, da morajo železniške in letalske družbe potnikom posredovati pregledne informacije o cenah in pomagati potnikom z omejeno mobilnostjo.

Kadar menite, da vaše pravice niso spoštovane, lahko s pomočjo aplikacije najdete tudi informacije o kontaktih osebah, ki jim lahko posredujete svoje pritožbe.

V primeru izrednega stanja, kot je bila kriza s pepelom islandskega vulkana leta 2010, lahko aplikacija prikaže tudi potovalne informacije in nasvete Evropske komisije. Aplikacija je del kampanje Komisije Your passenger rights at hand (Pravice potnikov na dlani). Kot del kampanje med 7. in 11.  julijem na socialnih medijih (Facebook, Twitter, Google+) poteka tematski teden o pravicah potnikov. 

Vsi uporabniki pametnih telefonov bodo lahko dostopali do spletnih strani za prenos podatkov za vse naprave s pomočjo kode QR:

passengers_rights_app

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA