Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Javni prevoz, železnice, ladje

Objavljamo pismo, ki smo ga skupaj z društvom za sonaraven razvoj Focus, poslali evropski poslanki Ljudmili Novak.

Spoštovana evroposlanka Ljudmila Novak,
kot članica Odbora za promet in turizem (TRAN) v Evropskem parlamentu ste gotovo seznanjeni s potekom postopka za posodobitev zakonodaje o pravicah potnikov v železniškem prometu v EU. Dogovor med Evropskim parlamentom in Svetom o posodobitvi zakonodaje je bil dosežen 1. oktobra letos, 29. oktobra pa boste o njem odločali na odboru TRAN.

Prosimo, da glasujete PROTI.

Organizacije, ki se ukvarjamo z zagovorništvom javnega potniškega prometa in potrošniške organizacije, smo nad predlogom razočarane. Dosežen dogovor nas oddaljuje od cilja narediti železniški potniški promet bolj privlačen za potrošnike in povečati njegovo uporabo, kar je tudi eden od ciljev Evropskega zelenega dogovora.

Zakaj?

  • Predlog ne ščiti pravic potnikov z enotno vozovnico (t.i. "hrough ticket"), ki med potovanjem zamenjajo različne prevoznike. Po sedanjem predlogu so potniki zaščiteni le, če celotno potovanje opravi isti prevoznik ali njegove hčerinske družbe v popolni lasti, ne pa tudi, če se potovanje opravi z različnimi prevozniki (kot je to pri večini mednarodnih potovanj). To ni v skladu z načeli konkurenčnosti, saj omejuje neodvisne prodajalce vozovnic in nove železniške družbe, ki bi se na trg vključile v prihodnosti. Zaradi tega bodo (predvsem mednarodna) potovanja z vlakom manj privlačna, posledično bodo ljudje še naprej raje uporabljali netrajnostne oblike prevoza, kot so letala.
  • Predlog uvaja klavzulo o "višji sili", ki bo prevoznike oprostila določenih obveznosti oziroma odgovornosti v primeru "ekstremnih vremenskih razmer, večjih naravnih nesreč ali večjih javno-zdravstvenih kriz". Izjeme višje sile obstoječa zakonodaja ne pozna, obstaja pa takšna izjema v uredbi o pravicah letalskih potnikov. Iz izkušenj vemo, da se letalski prevozniki vse prepogosto sklicujejo prav na to izjemo in se tako skušajo izogniti svoji odgovornosti, kot smo lahko videli v primerih stavk letalskega osebja ali določenih tehničnih težav z letali, kljub temu, da gre za situacije pod njihovim nadzorom. S stališča potrošnikov je izjema višje sile vsekakor negativna in si nikakor ne smemo želeti, da bi se uveljavila tudi v železniškem prometu.
  • S predlogom se državam članicam omogoča, da za 5 let podaljšajo izjeme storitev železniškega prevoza, za katere se pravila o pravicah potnikov ne uporabljajo. Izjeme ne bi smele biti dovoljene, za vse prevoze v železniškem prometu bi morala veljati enaka pravila in stopnja zaščite potrošnikov.

Ker verjamemo, da je za doseganje ustrezne zaščite in koristi potnikov pogajanja bolje vrniti na izhodišča zdaj in ne, ko bo predlog potrjeval Evropski parlament, vas vljudno prosimo, da glasujete PROTI predlogu.

Za dodatne informacije smo vam na voljo in vas lepo pozdravljamo,
Marjeta Benčina, Focus, društvo za sonaraven razvoj Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., 031 398 803
Boštjan Okorn, Zveza potrošnikov Slovenije, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA