Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Brošure
Brošure
05. januar 2010

Priskrbite si evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja!
Leto objave: 2006, informativni list posodobljen januarja 2010


Ali veste?

 • Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja (EKZZ) vam v času, ko ste na zasebnem ali službenem potovanju v tujini, ko se strokovno izpopolnjujete, študirate ali iščete zaposlitev v drugi državi, zagotavlja pravico do nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev v tej državi.

Obseg in vrsto zdravstvenih storitev, ki jih boste uveljavljali, bo opredelil zdravnik, ki vas bo sprejel na zdravljenje. Pri tem bo ključnega pomena opredelitev pričakovane dolžine vašega bivanja v tujini, saj boste v primeru, ko boste v drugi državi članici EU bivali dalj časa (npr. študentje na študiju v tujini, delavci na delu v tujini, iskalci zaposlitve) upravičeni do večjega obsega pravic, kot če bi  tam bivali le krajši čas (npr. osebe na službenem ali zasebnem potovanju).

 • Kartica velja v državah članicah EU ter na Norveškem, Islandiji in v Lihtenštajnu, Švici, Makedoniji ter Hrvaški.

Na podlagi evropske kartice zdravstvenega zavarovanja ste upravičeni do zdravstvenih storitev pod pogoji, kot jih določa nacionalna zakonodaja posamezne države za svoje državljane. To pomeni, da bodo tudi za vas veljala nekatera obvezna doplačila oz. participacija, če tako določajo predpisi države članice, kjer boste uveljavljali storitev. Še pred odhodom v tujino si pridobite informacije, kakšen je obseg pravic v posamezni državi.

Ko uveljavljate zdravstvene storitve na  Hrvaškem in v Makedoniji, morate poleg  evropske kartice zdravstvenega zavarovanja predložiti tudi spremni dopis z izpisom osebnih podatkov, ki je priložen evropski kartici.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja velja le za države članice Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora, Švico ter za Hrvaško in Makedonijo, konvencijsko potrdilo pa velja le za Romunijo. V Bolgariji lahko uveljavljate nujne zdravstvene storitve na podlagi potnega lista in veljavne slovenske kartice zdravstvenega zavarovanja. Za vse druge države pa velja,  da morate stroške za nujno zdravljenje in nujno medicinsko pomoč poravnati sami, po vrnitvi domov pa vam bo ZZZS na podlagi predložene dokumentacije te stroške povrnil, in sicer v višini povprečne cene teh storitev v Sloveniji.

Država: države članice EU, EGP, Švica, Hrvaška, Makedonija
Način uveljavljanja storitev: evropska kartica zdravstvenega  zavarovanja  
Posebnosti: jih ni
 Druge države
Način uveljavljanja storitev: storitev morate plačati sami. Po vrnitvi domov zahtevate povračilo stroškov pri ZZZS.   
Posebnosti: Zahtevku za povračilo stroškov morate predložiti originalne račune, recepte, zdravniško dokumentacijo.

 • Na podlagi EKZZ lahko uveljavljate storitve le pri zdravnikih in v zdravstvenih ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže, drugje morate storitve plačati sami.

Če boste storitve uveljavljali pri zasebnikih, jih boste sicer najprej plačali sami, ZZZS pa vam bo po vrnitvi domov na podlagi priložene medicinske dokumentacije in originalnih računov povrnil stroške nujne pomoči in nujnega zdravljenja v višini, kot bi jih priznal tuji nosilec zavarovanja.

 • Do EKZZ ste upravičeni, če imate veljavno slovensko zdravstveno kartico.
 • Kartica praviloma velja 3 mesece, izjemoma tudi dalj časa (npr. za študente  za čas študija v tujini), vendar največ 1 leto.
 • Kartica je brezplačna.


Kako ukrepati?

 • EKZZ naročite pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije vsaj 4 delovne dni pred odhodom v tujino.

Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja lahko naročite prek interneta  (www.zzzs.si) ali na samopostrežnem terminalu praviloma za obdobje treh mesecev, lahko pa jo naročite na pristojnih območnih enotah ali izpostavah ZZZS, zlasti če je do vašega potovanja preostalo manj kot 4 dni.

Študentje, ki odhajajo na študij v tujino, naj naročijo kartico na izpostavah in pristojnih enotah. S predložitvijo dokazila o šolanju tuje izobraževalne ustanove in veljavne slovenske kartice zdravstvenega zavarovanja lahko naročijo evropsko kartico, ki bo veljavna za ves čas študija, ki je naveden na potrdilu o šolanju, vendar ne več kot za eno leto.

 • Zaprosite za dodatne informacije o uveljavljanju pravic v državi, kamor potujete (višina participacije,  uveljavljanje pravic v državi, kjer EKZZ ne velja, ipd).
 • Priskrbite si telefonske številke pristojnih služb v državi, kamor potujete.
 • Dodatne informacije lahko dobite na ZZZS ali na njihovem spletnem mestu www.zzzs.si


Ne pozabite!

 • Na podlagi EKZZ imate  v tujini pravico do zdravstvenih storitev pod pogoji, kot jih določa nacionalna zakonodaja posamezne države  za svoje državljane. To pomeni, da boste morali tudi sami doplačati zdravstvene  storitve, če tak sistem velja za državljane te države.
 • Kljub veljavni EKZZ boste morali zdravstvene storitve pri zasebnikih plačati sami. Za take primere lahko še pred odhodom v tujino sklenete zdravstveno zavarovanje  z medicinsko asistenco v tujini.

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA