Informacije za potrošnike

Testi izdelkov in potrošniško primerjalno testiranje

Kaj so potrošniški primerjalni testi?

Primerjalna testiranja izdelkov in storitev izvajamo potrošniške organizacije. ZPS je članica mednarodne organizacije za potrošniška testiranja in raziskave – ICRT (International Consumer Research and Testing), ki združuje 40 potrošniških organizacij z vsega sveta in skrbi za koordinacijo pri izdelavi programov testiranja, izbiri usposobljenih in neodvisnih laboratorijev in tudi samega testiranja.

Izdelke na test uvrstimo po skrbnem pregledu trga. Kupimo jih v trgovini, kot običajni potrošniki, po nakupu z njimi ravnamo nadvse skrbno (strogo ohranjamo hladno verigo, denimo). Storitve preizkušamo anonimno. Ponudniki oziroma izdelovalci za izbor ne vedo in nanj nimajo nobenega vpliva.

Izdelke preizkusimo v neodvisnih akreditiranih laboratorijih po vnaprej pripravljeni metodologiji.

Kriteriji na primerjalnih testih potrošniških organizacij so enaki za vse izdelke in obravnavajo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Pri preverjanju varnosti, vsebnosti kemikalij in skladnosti s standardi so navadno ostrejši, saj želimo izpostaviti izdelke, ki so boljši od minimalnih zahtev.

Objava rezultatov je dovoljena samo v medijih, ki jih izdajajo potrošniške organizacije. V njih ne smejo biti objavljena oglasna sporočila (v Sloveniji sta to spletno mesto www.zps.si in revija ZPStest).

Z znakom lahko podjetja označijo samo izdelke, ki so bili preizkušeni na primerjalnih testih potrošniških organizacij. Z njim želimo potrošnikom olajšati izbiro pri odločanju na prodajnem mestu.

Več o znaku ZPStest

Kako izvajamo teste?

To pomeni, da pri testih, ki jih izvajamo potrošniške organizacije, proizvajalci in trgovci za izbor izdelkov ne vedo in nanj nimajo vpliva. Izdelke kupimo v trgovini kot običajni potrošniki. Preizkusimo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

To pomeni, da v testnih laboratorijih na enak način preizkusimo večje število izdelkov, jih ocenimo na podlagi enakih testnih meril in jih na podlagi doseženih ocen nato lahko primerjamo med seboj.

Na potrošniških testih izdelke testiramo v akreditiranih laboratorijih, v skladu z mednarodnimi standardi in pravili. Naši kriteriji obravnavajo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Pri preverjanju varnosti, vsebnosti kemikalij in skladnosti s standardi so navadno ostrejši, saj želimo izpostaviti izdelke, ki so boljši od minimalnih zahtev.

 

Metodologija testiranja je odvisna od standardov, pravil in drugih potrošniških vidikov, ki veljajo za določen tip izdelka, ki ga testiramo. Testna merila in protokole testiranja pred izvedbo testa določimo v okviru testnih konzorcijev, v katerih sodelujejo specialisti za določene vrste izdelkov, kot so inženirji, tehnologi, strokovnjaki za uporabniško izkušnjo, predstavniki laboratorija in drugi.

Vse izdelke testiramo v akreditiranih laboratorijih. Imen laboratorijev ne razkrivamo zaradi zagotavljanja neodvisnosti testov od proizvajalcev in trgovcev ter njihovega možnega pritiska na laboratorije in zaposlene v njih.

Kaj je še dobro vedeti o potrošniških testih?

Ključni razliki sta dve.

1. Prva je v načinu in metodologiji testiranja.

Potrošniške organizacije izdelke testiramo v akreditiranih laboratorijih, v skladu z mednarodnimi standardi in pravili ter po vnaprej pripravljeni metodologiji.

Vplivneži praviloma testirajo izdelek tako, da ga sami preizkusijo, na način, kot ga določijo sami. Različni vplivneži lahko izdelke iste vrste preizkušajo na različne načine.

2. Druga razlika je v predstavitvi rezultatov testiranja.

Vplivneži sami določijo način, na katerega bodo predstavili rezultate preizkusa nekega izdelka. Prepričljivost njihovih ugotovitev je praviloma najbolj odvisna od same predstavitve.

Pri predstavitvi potrošniških testov potrošniške organizacije podrobno predstavimo merila in način izračuna ocene, na podlagi katerih omogočimo tudi natančno primerjavo med testiranimi izdelki. Pri tem je pomembno tudi, da potrošniške organizacije izdelke kupimo v trgovini, kot običajni potrošniki, ponudniki in izdelovalci ne vedo, da bo njihov izdelek preizkušen, vse naše publikacije pa morajo biti neodvisne, brez kakršnih koli komercialnih oglasov.

 

ZPS je nevladna organizacija in za svoje delovanje ne prejemamo sredstev iz državnega proračuna. Smo neprofitna organizacija.

Stroški, povezani s testiranji in laboratoriji so izjemno visoki in lahko dosežejo tudi nekaj tisoč evrov za en sam izdelek. Pokrijemo jih lahko tako, da teste damo na voljo le članom ali ob nakupu za tiste, ki ne želijo postati naši člani.

S plačilom članarine ali z nakupom testa podpirate naše delovanje. Več kot imamo na voljo finančnih sredstev, več testov lahko izvedemo.

Testi članom ZPS in kupcem testov sicer lahko pomagajo do prihrankov ob hkratnem nakupu bolj kakovostnih izdelkov. Prihranki so, ob poznavanju rezultatov ZPS testov, lahko veliko višji kot je strošek letne članarine v ZPS.

Pri tržnih pregledih kupimo izdelke v trgovinah in jih okvirno ocenimo na podlagi lastnosti, ki so razvidne iz samega izdelka, npr. sestava, kot je zapisana v deklaraciji izdelka, embalaža in trajnostni vidiki, cena idr. Izdelkov v okviru tržnega pregleda ne testiramo v laboratorijih, tako kot to počnemo v okviru testa. Lahko pa, v nekaterih primerih, preizkusimo njihovo uporabo.

Da, na ZPS ocenjujemo tudi storitve. Storitev seveda ne testiramo v laboratorijih, temveč jih preizkusimo po načelu skritega kupca ali pa jih analiziramo na podlagi vseh javno dostopnih podatkov, vključno s statističnimi kazalniki. Ocenjevanja storitev, ki jih izvajamo na ZPS, so tako bolj kot potrošniškim testom podobna tržnim pregledom.

V okviru ocenjevanj storitev naši strokovnjaki običajno preverjajo vidike kot so uporabniška izkušnja, razmerje med kakovostjo in ceno, dejavnike, ki vplivajo na kakovost življenja potrošnikov, trajnost in okolje idr.

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju