Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Peticija
Peticija
29. junij 2020

Ministrstvo za javno upravo pripravlja predlog novega zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2). V okviru kampanje Vezava za oba smo pripravili predlog rešitve, ki se nanaša na pravice potrošnikov v primeru, ko operater enostransko spremeni pogodbene pogoje.

Največ težav imajo potrošniki, ki so pri operaterju sklenili vezavo v zameno za subvencionirano terminalsko opremo. Ti potrošniki v praksi težko uveljavljajo svojo pravico do odstopa od pogodbe, če se ne strinjajo s spremembami pogodbenih pogojev, ki jih predlaga operater (na primer povišanje mesečne naročnine, spremembe programske sheme, ...). Operaterju morajo namreč v primeru odstopa plačati sorazmeren del prejete ugodnosti, kar po našem mnenju predstavlja pogodbeno kazen.

Predlagali smo, da bi moral imeti potrošnik v tem primeru pravico terminalsko opremo odkupiti po ceni, za katero se je dogovoril ob sklenitvi pogodbe – subvencionirani ceni. Če je potrošnik terminalsko opremo odplačeval po obrokih, pa bi moral ohraniti tudi pravico do nadaljnjega obročnega odplačevanja opreme, v skladu s pogodbenim dogovorom.

Preberite: Dopis Ministrstvu za javno upravo v zvezi z implementacijo Direktive EU 2018/1971 o Evropskem zakoniku o elektronskih komunikacijah

 

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA