Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Oprema in tekstil

Letos je okoljevarstvena organizacija Greenpeace preverila nevarne kemikalije v otroških oblačilih in obutvi. Na izpitu so padli vsi – od cenejših do luksuznih blagovnih znamk.

V maju in juniju letos so kupili 82 tekstilnih izdelkov za otroke v 25ih državah (regijah) po svetu. Oblačila so bila tako znamk "hitre mode", npr. American Apparel, C&A, Disney, GAP, H&M, Primark in Uniqlo; športnih blagovnih znamk - adidas, LiNing, Nike in Puma, med preverjenimi pa so bila tudi otroška oblačila luksuzne znamke Burberry.

Prisotnost nevarnih kemikalij so preverili v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Pri vseh oblačilih in obutvi so preverjal prisotnost nonylphenol ethoxylat-ov (NPE). NPE-ji so kemikalije, ki jih uporabljajo v tekstilni proizvodnji. Tudi v primerih, ko je odpadna voda, ki vsebuje NPE-je obdelana, to le pospeši preobrazbo v škodljive NP-je. Uporaba NP-jev in NPE-jev pri izdelavi oblačil je prepovedana v EU, podobne prepovedi veljajo tudi v ZDA in Kanadi. V EU, izpusti NP/NPE-jev zaradi pranja tekstilnih izdelkov, ki jih uvažajo iz držav izven EU, predstavljajo največji vir teh kemikalij, ki se v določenih primerih izlivajo v objekte za obdelavo odpadnih voda oz. komunalne čistilne naprave odpadnih voda.

Pri nekaterih izdelkih pa so preverili še prisotnost ftalatov, organokositrove spojine in per/ poli-fluoriranih kemikalij (PFC) ter antimona.

Glavne ugotovitve

  • Nonylphenol ethoxylat-e (NPEs) so odkrili v 50ih izmed 82 preverjenih tekstilnih izdelkih. V vrednosti od 1mg/kg do kar 17.000 mg/kg. Vse izmed preverjenih blagovnih znamk so imele vsaj eno oblačilo v kateri je bila dokazana prisotnost te kemikalije. Znamke, pri katerih je bila koncentracija najvišja (več kot 1000 mg/kg) so bile C&A, Disney in  American Apparel. Burberry ni zaostajal veliko, v enem izmed tekstilnih izdelkov so dokazali prisotnost NPE v vrednosti 780 mg/kg.
  • Glede na poreklo je bila prisotnost NPE potrjena v izdelkih iz 10ih držav izmed 12ih.
  • Prisotnost ftalatov so dokazali v 33 izmed 35 preverjenih izdelkov. Primarkova majica (prodaja v Nemčiji) je vsebovala kar 11% ftalatov, komplet za dojenčka znamke American Apparel (prodaja v ZDA) pa 0,6% ftalatov. Če bi bila koncetracija tako visoka v igrači, bi proizvajalec moral igračo odpoklicati s trga. Za oblačila predpisov o dovoljeni koncentraciji ftalatov ni.
  • Organokositrove spojine so odkrili pri treh oblačilih s plastificiranim tiskom in v štirih parih obutve. Pri treh parih obutve znamk adidas in Puma je bila koncentracija organokositrovih spojin najvišja. Zanimivo: adidas in Puma sta se prostovoljno zavezala k spoštovanju Öko tex standardov, ki pa jih očitno ne spoštujeta.
  • V vsakem izmed 15ih testiranih kosov oblačil je bila dokazana prisotnost vsaj ene kemikalije iz skupne PFC. Najvišje koncentracije so odkrili v treh izdelkih znamke adidas, plaščku Nike in jakni znamke Uniqlo.
  • Antimon so odkrili v vseh 36ih preizkušenih kosov oblačil ali obutve. Vsi ti izdelki so imeli v surovinski sestavi poliester ali mešanico poliestra in drugih vlaken.

Kljub temu, da so bila oblačila namenjena otrokom, so bile koncentracije nevarnih kemikalij v takšnih vrednostih kot so jih dokazali v raziskavah v prejšnjih letih, ko so testirali oblačila za odrasle.

Preberite tudi

Foto: Greenpeace

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA