Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Oprema in tekstil

Različne nosilke so med starši priljubljene že več kot desetletje, a starši (pre)pogosto pozabljajo, da je treba pri izbiri kdaj, kako in koliko časa uporabljati ta pripomoček, upoštevati ne le starost otroka, ampak tudi stopnjo njegovega razvoja.

Na trgu je pestra ponudba nosilk, kengurujčkov in rut oziroma trakov za nošenje otrok. Ponudniki jih oglašujejo kot ergonomske pripomočke, primerne za otroka od rojstva dalje. Medtem ko kengurujčki oziroma nosilke ponujajo omejene možnosti glede načinov nameščanja otroka, trakovi ponujajo različne tehnike zavijanja in prenašanja.

Bolj prožna je ruta oziroma trak, natančneje in trdneje jo je treba zavezati, da otroku zagotovimo primeren položaj. Tkani šali so bolj stabilni in zato primerni tudi za nošenje večjih otrok – tudi na hrbtu.

Nepotrebne kemikalije
Otroci v nosilkah lahko sesajo in grizljajo material, se slinijo in znojijo, zato morajo biti izdelane iz materialov brez škodljivih snovi. A na testu se je izkazalo, da nekateri izdelki vsebujejo formaldehid ali zaviralce gorenja.

Nemški kolegi so na testu preizkusili več nosilk, kengurujčkov in rut oziroma trakov. Rute oziroma trakovi so bili dobro ocenjeni, nosilke in kengurujčki pa so se odrezali slabše.

Na testu so preverjali ergonomsko primernost za otroka (novorojenčka in dojenčka z 9 kilogrami), njegovo udobje in zaščito pred soncem, ergonomsko primernost za nosilca (višjega in nižjega), njegovo udobje, nameščanje in snemanje izdelka (če otroka nosimo spredaj, zadaj ali ob strani), čiščenje, varnost in vsebnost škodljivih snovi. Le redki izdelki so prejeli oceno dobro. Izmed 11 izdelkov na testu jih pet lahko kupimo tudi v specializiranih prodajalnah z otroško opremo v Sloveniji.

nosilke1

Kar otrok potrebuje za svoj razvoj, je naročje
Na spletu je mogoče najti številne pripovedi staršev, kako z otroki že od vsega začetka hodijo na pohode, tudi v hribe, oglede znamenitosti ipd.

Za mnenje o uporabi nosilk smo vprašali Nevenko Zavrl, dr. med. spec., zdravnico v razvojni ambulanti Zdravstvenega doma Ljubljana v enoti Moste-Polje.

Splet je poln izkušenj mamic, kje vse uporabljajo nosilke. Pa vendar – nosilke da ali ne? Na kaj moramo paziti pri uporabi?
Kar otrok potrebuje za svoj razvoj, je naročje, kjer se pocrklja, in prostor na tleh, kjer raziskuje. Tudi z nosilkami ni nič narobe, če omogočajo položaj in podporo, primerna otrokovi starosti. Predvsem pa se morajo starši zavedati časovnih omejitev. Še posebej moramo biti pozorni pri otrocih do 3. meseca starosti. Dojenčka v nosilki nosimo tako, da sta hrbet in glavica dobro podprta, saj tega nobena nosilka ne omogoča dovolj celovito. Sling ali podobna nosilka tako mami oziroma očetu prevzame del otrokove teže. Nikakor ne sme v njej prosto viseti, vedno ga je treba vsaj z eno roko podpirati (ko otrok leži, ga moramo vsaj z eno roko podpirati pod glavo in hrbtenico).

Otroka v prvih mesecih življenja nikakor ne nameščamo v pokončen položaj. Njegova glava je v primerjavi z njegovim telesom nesorazmerno velika in težka, težko jo je obvladati in če nima primerne opore, opleta. Tudi če ima nosilka nekakšno oporo za glavo ob strani, se hrbtenica pod težo glave sesede. Malo večji otroci pa se takrat, ko so obrnjeni proti staršem, zategujejo vznak in zvijajo, da bi lahko gledali naokoli. Žal starši z izbiro neprimerne nosilke in uporabo, ki ni prilagojena otrokovi starosti in stopnji razvitosti, nehote vplivajo na njegov razvoj in tvegajo okvaro hrbtenice.

Na trgu je veliko različnih modelov. Na kaj moramo biti pozorni pred nakupom z vidika varne uporabe?
Ob nakupu moramo upoštevati starost in stopnjo razvitosti otroka. Bodimo pozorni, da nosilka omogoča ustrezno podporo glavi in hrbtenici. Tudi če otroka vanjo namestimo le za krajši čas, mu moramo pri tem zagotoviti oporo v trupu in paziti, da ni preveč skrčen, saj lahko takšen položaj ovira njegovo dihanje. Izbira nosilke je odvisna tudi od tega, kje jo bomo uporabljali in kdo jo bo uporabljal. Če so starši v dvomih glede uporabe, naj na rednih sistematskih pregledih povprašajo za nasvet pediatra. Veliko koristnih nasvetov najdejo tudi na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), in sicer v brošuri Dojenček – kako ga pestujemo in kako se ukvarjamo z njim ter v Priročniku o predšolskih otrocih, v katerem sva s Špelo Gorenc Jazbec, dipl. fiziot., terapevtko razvojno-nevrološke obravnave, predstavili prednosti in pomanjkljivosti uporabe različnih pripomočkov, tudi nosilk.

Koliko časa naj bi bil otrok glede na starost in razvitost v nosilki?
Razumem, da morajo starši včasih imeti proste roke, a ne na račun otroka. Če smo doma, dojenčka odložimo, za objem si vzamemo čas, ga stisnemo k sebi. V nosilki je res čisto zraven nas, a to je rešitev za krajši čas, ko ni druge možnosti. Pogosto vidimo mame, ki imajo otroka v nosilki, same pa proste roke, a otrok je lahko v takem položaju preveč stisnjen, nima ustrezne podpore. Do 3. meseca nosilke odsvetujemo. Od 3. do 9. meseca pridejo v poštev kengurujčki, rute ipd. Ko otrok glavo dobro obvladuje, ga lahko nosimo bolj pokonci, še vedno pa ga je treba podpirati pod zadnjico, hrbet mora biti naslonjen. V nahrbtnik ga torej lahko damo takrat, ko je sposoben sedeti daljši čas z zravnano hrbtenico, to je po navadi nekje po 9. mesecu. Torej: mlajši je otrok, krajši čas je lahko v nosilki. Za tri tedne starega dojenčka je tudi 15 minut preveč, če je v pokončnem položaju. Pri starejšem dojenčku se čas podaljšuje, a ga moramo na daljšem sprehodu v nahrbtniku dati vsake pol ure ven, da se razbrca.

Vaš nasvet, kako z dojenčkom na sprehod – z vozičkom ali nosilko?
Če je le mogoče, z vozičkom. Vedno imejmo v mislih varnost in udobje otroka, ne svojih želja. Ko je nosilka edina možnost, prilagodimo čas sprehoda.

Tovrstni pripomočki so že nekaj let zelo priljubljeni med starši. Kaj menite, zakaj?
Tudi sama sem pri obeh otrocih uporabljala nosilko, zlasti pozimi, ko je bil na cestah sneg. Veliko je situacij, ko je voziček preokoren in v napoto. A pri tem ne smemo misliti le na svoje udobje in na to, da imamo proste roke, pač pa moramo otroku zagotoviti ustrezen položaj in podporo.

kar otrok potrebuje za svoj razvoj je narocje

Avtorica: Jasmina Bevc Bahar

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA