Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Igra
Igra
12. april 2019

Danska potrošniška organizacija je preverila izločanje nitratov in nitrozabilnih kemikalij iz 15-ih balonov. 8 jih je bilo kemijsko ustreznih, pri ostalih pa so zaznali izločanje karcinogenih kemikalij.

V EU veljajo predpisi o najvišji dovoljeni meji karcinogenih substanc v balonih in drugih igračah, ki jih otroci dajejo v usta.

Zanimivo je, da so test opravili vsi baloni, ki so bili kupljeni v danskih trgovinah. 5 izmed 7-ih balonov, ki so izločali nevarne snovi, pa so kupili prek spletnih tržnic Amazon in Wish pri trgovcih izven EU. Spletna trgovca sta po seznanitvi z rezultati sporne balone umaknila iz prodaje.

Pri danski potrošniški organizaciji svetujejo, da balonov za otroške zabave in praznovanja ne kupujete pri (spletnih) trgovcih, ki nimajo sedeža v EU.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA