Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Igra
Igra
29. november 2018

Bliža se čas obdarovanj, obdobje, ki ga najbolj nestrpno pričakujejo prav otroci, saj jih dobri možje razveselijo z igračami. Vsako leto pa se med igračami pojavi kakšna novost ali reciklaža nekoč že priljubljene igrače. Letos je to sluz, igrača, ki zelo priljubljena med otroki in tudi med mladostniki. Kupite jo lahko na stojnicah, v trafikah, trgovinah ali na spletu, vendar pa so številna testiranja do sedaj pokazala težave z vsebnostjo kemikalij. Previdnost pri nakupu zato ne bo odveč.

Potrošniške organizacije iz Španije, Danske in Velike Britanije so ugotovile, da igrača-sluz lahko vsebuje t.i. spojine bora (kot sta na primer boraks in borova kislina), ki zagotavlja elastičnost in lepljivost sluzi, hkrati pa imajo vlogo konzervansa. Več borovih spojin je povezanih tudi z možnimi učinki endokrinih motilcev.

Zakonodaja sicer predpisuje mejne koncentracije migracije bora v igračah – kamor sodi tudi igrača sluz. Glede na EU direktivo o varnosti igrač je 300mg/kg največja dovoljena vsebnost bora v `lepljivih´ igračah. Tudi na ZPS smo že objavili odpoklice igrače – sluz, saj je bila ugotovljena koncentracija migracije bora precej višja od mejne vrednosti določene v standardu SIST EN 71-3, kar lahko predstavlja tveganje za zdravje. Takšna igrača ni skladna z Uredbo o varnosti igrač. Izpostavljenost prekomernim vrednostim bora lahko v kratkem času povzroči draženje, drisko, bruhanje in krče.

favicon Preverite: odpoklici igrač

Celo do štirikratno presežene mejne vrednosti bora
Danski kolegi pa so na primer pri testiranju 15 izdelkov ugotovili, da je bila pri štirih vzorcih koncentracija migracije bora višja od zakonske meje v igračah – sluz. Prav tako so v določenih igračah-sluz ugotovili previsoke vrednosti bora v potrošniški organizaciji iz Velike Britanije. Nekateri izdelki so celo za štirikrat presegli zakonsko dovoljene meje. 

Žal pa so za potrošnika ob nakupu igrače-sluz sestavine uganka. Na igračah namreč označevanje sestavin ni ovezno.

ZPS svetuje
1. Če je igrača-sluz na vašem nakupnem seznamu preverite, ali morda vsebuje neželene kemikalije. Vprašajte prodajalca, ali izdelek vsebuje bor oz. kolikšna je vsebnost le tega, pozanimajte se o uporabljenih konzervansih (alergeni) in parfumih (alergeni) v izdelku.
2. Ne kupujte igrače-sluzi pri ponudnikih, ki jih ne omejujejo zahteve EU direktive o varnosti igrač (npr. spletne trgovine, ki nimajo sedeža v EU).
3. Na spletu je vrsta receptov za izdelavo igrače-sluzi v domači kuhinji. A pozor, tudi če sluz izdelujete sami, bodite pozorni pri uporabljenih sestavinah. Izogibajte se uporabi lepila, pralnih praškov oz. detergentov ipd. Izberite takšne sestavine,ki so namenjene dajšemu kontaktu s kožo ali kot alternativo uporabite živila.
4. Umijte roke. Poskrbite, da si bodo otroci po igri s sluzjo temeljito umili roke. Bodite pozorni, da mlajši otroci ob morebitnem stiku, igrače ne dajejo v usta.
5. Uporabljajte igračo-sluz v posodi, da ne prihaja v stik z drugimi površinami.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA