Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Igra
Igra
10. december 2015

Nemški kolegi iz potrošniške organizacije Stiftung Warentest so pred decembrskimi nakupi preverili varnost 30 plišastih igrač, za katere so odšteli med 2,95 in 76,50 evra. Le 8 bi jih ji zaslužilo zeleno luč, pri vseh ostalih so ugotovili mehanske in fizikalne pomanjkljivosti, kot na primer slabo trdnost šivov (nevarnost, da polnilo otrok zaužije) in prisotnost škodljivih kemikalij.

Kar 13 igrač je vsebovalo rakotvorne policiklične aromatske ogljikovodike (na kratko PAH). Varnostne težave imajo tako drage kot cenejše igrače ne glede ali so izdelane na daljnem vzhodu ali v Evropski uniji. Za večino otrok so prav plišaste igrače prve s katerimi pridejo v stik. Radi jih stiskajo, z njimi spijo, zlasti najmlajši jih pogosto vtikajo v usta , zato potrošniki upravičeno pričakujejo, da ne vsebujejo škodljivih snovi. Žal rezultati nemške potrošniške organizacije Stiftung Warentest tega ne potrjujejo.

Na testu so preverjali mehanske in fizikalne lastnosti (možnost poškodb in zadušitve), ognjevarnost in prisotnost škodljivih snovi: pozorni so bili na vse zdravstveno sporne substance: na tveganja zaradi odišavljanja igrač, v barvilih prisotnih alergenih snovi in kemikalij, ki povzročajo raka, preverjali so vsebnost sredstev za zaščito pred ognjem, prisotnost formaldehida, niklja, ftalatov, policikličnih aromatskih ogljikovodikov (PAH-ov), težkih kovin. Preizkušali so tudi obstojnost materialov na slino in znoj.

Enews

Pranje ne pomaga
Nove igrače naj bi pred uporabo obvezno oprali, da odstranimo vse snovi, ki so morda ostale od proizvodnje ali zaradi prevozov, skladiščenja in med prodajo. Kljub temu s pranjem nove igrače ne odstranimo vseh škodljivih snovi, na primer PAHov. Potem ko so na testu plišaste igrače prali trikrat po 30 minut v pralnem stroju pri 30°C se je vsebnost teh kemikalij znižala le za malenkost.

Evropska unija zaostruje zakonodajo na področju vsebnosti PAH v igračah
Učinkov prisotnosti rakotvornih PAH v organizmu ne opazimo takoj, ker delujejo na dolgi rok. Otroci jih med igro zanesejo v usta, v telo jih vnašajo tudi prek kože. Evropska unija je zato že omejila prisotnost osmih rakotvornih PAH, s 27. decembrom 2015 pa prihajajo v veljavo še nekatere zaostritve glede vsebnostih PAHov: gumijaste in plastične igrače odslej ne bodo smele vsebovati več kot 0,5 miligrama na PAH na kilogram. Na aktualnem testu je kar osem od 13 igrač, ki vsebujejo PAH, to mejo preseglo.

Kršitev še vedno preveč
V sistemu hitrega obveščanja o nevarnih izdelkih RAPEX je bilo v EU v letu 2014 odpoklicanih kar 650 igrač. Na seznamih so se znašle tako igrače iz EU kot Kitajske, zato potrošniku poreklo izdelke ne da odgovora na vprašanje, ali je igrača varna. Številke in rezultati testa nemških kolegov so jasni, proizvajalci morajo narediti korak naprej pri izdelovanju igrač in na trgu ponujati varne igrače. Kot opažamo na ZPS pa se na sezamu odpoklicanih izdelkov (pre)pogosto najdejo tudi oblačila za najmlajše.

favicon Preverite: odpoklici igrač in izdelkov za otroke v letu 2015

Praktični nasveti ob nakupu plišastih igrač:
1. Igračo vzemite v roke. Že v trgovini preverite, ali so vsi deli (gumbi, ušesa, oči,…) dobro pritrjeni in preizkusite trdnost šivov.
2. Ima igrača vonj? Odložite jo nazaj na polico.
3. Če kupujte plišasto igračo za najmlajše, ki vse dajejo v usta, izbirajte takšne s kratkimi vlakni. Vedno tudi preverite, ali lahko vlakna izvlečete.
4. Kupujte igrače, ki imajo znak CE! Ta znak je v EU obvezen in predstavlja večjo verjetnost, da je igrača varna, vendar pa znak še ni zagotovilo, da je temu tako.
5. Preverite, ali lahko igračo perete v pralnem stroju? Pred uporabo vsako igračo obvezno operite!

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA