Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Igra
Igra
22. julij 2020

Sluz je že nekaj let med priljubljenimi igračami, čeprav niso redka opozorila, da je to lahko nevarna igrača.

Potrošniške organizacije opozarjamo, da igrača-sluz lahko vsebuje t.i. spojine bora (kot sta na primer boraks in borova kislina), ki zagotavlja elastičnost in lepljivost sluzi, hkrati pa imajo vlogo konzervansa. Več borovih spojin je povezanih tudi z možnimi učinki endokrinih motilcev. Če se kljub vsemu odločite za nakup, preverite seznam sestavin, če izdelek morda vsebuje neželene kemikalije. Vprašajte prodajalca, ali izdelek vsebuje bor oz. kolikšna je vsebnost le tega, pozanimajte se o uporabljenih konzervansih (alergeni) in parfumih (alergeni) v izdelku. Pri igri upoštevajte opozorila in navodila za uporabo in pred ter po igri roke temeljito umijte ter preprečite, da bi sluz prišla v stiku z obrazom oz., da bi jo otrok zaužil. Ne kupujte igrače-sluzi pri ponudnikih, ki jih ne omejujejo zahteve EU direktive o varnosti igrač (npr. spletne trgovine, ki nimajo sedeža v EU).

Na spletu je vrsta receptov za izdelavo igrače-sluzi v domači kuhinji. A tudi če sluz izdelujete sami, bodite pozorni pri uporabljenih sestavinah. Izogibajte se uporabi lepila, pralnih praškov oz. detergentov ipd. Izberite takšne sestavine, ki so namenjene dajšemu kontaktu s kožo ali kot alternativo uporabite živila.

Nedavno je opozorilo objavil tudi Zdravstveni inšpektorat RS, saj nadzorni organi in potrošniške organizacije že nekaj let pozorno spremljamo tovrstne igrače, še posebej pa so bili ti izdelki deležni pozornosti v 2019, ko je potekal vseevropski projekt CASP Slime 2019, v okviru katerega so želeli opredeliti morebitna tveganja za zdravje in varnost otrok. Preizkusi CASP Slime 2019 so pokazali, da so na trgu še vedno prisotne neskladne igrače iz sluzi, saj je bilo od 195 testiranih igrač neskladnih 39 (20 %) igrač. Na slovenskem trgu Zdravstveni inšpektorat RS v okviru vzorčenj ni ugotovil neskladij.

Dobro je vedeti:
1. Sluz je lahko nevarna za majhne otroke. Ker je mokra in prožna, obstaja tveganje, da jo zaužijejo. Poleg tega so nekatere sluzi aromatizirane in imajo vonj po hrani, zato lahko otroke premamijo, da jih poskusijo ali celo žvečijo. Sluz lahko draži nos, grlo ali oči, zlasti pri otrocih. Že izpostavljenost majhnim količinam bora je lahko tvegana. Starši in skrbniki lahko z nadzorom igre ustrezno ukrepajo in otrokom preprečijo, da pogoltnejo sluz.

2. Izdelki iz sluzi vsebujejo element bor. Zaužitje ali stik s prevelikimi količinami bora lahko škoduje zdravju otrok. Borove spojine so razvrščene kot reproduktivne strupene snovi, ki bi lahko posebej vplivale na otroke, saj je njihov reproduktivni sistem še vedno v razvoju in zorenju.

3. Sluz je mokra in prožna igrača. Več ko se z njo igramo, več bakterij vsebuje, zato je tveganje za zdravje zaradi vdihavanja in zaužitja še toliko večje, zlasti še, če po igri posode s sluzjo ne zapremo.

Vir: Zdravstveni inšpektorat RS

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA