Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

05. januar 2023

Izbira posodic za otroke nikakor ni preprosta. Starši (pre)pogosto izbiramo z očmi, brez razmisleka o njihovi varnosti. Pred nakupom se prepričajte, da material izpolnjuje tri zahteve – da je kemično in fizično varen ter bo trajal čim dlje časa.

Zavajajoče trditve o trajnosti

Uporaba bambusa in drugih nedovoljenih zmletih rastlinskih materialov v plastičnem izdelku, ki je v stiku z živili, pomeni tveganje za zdravje, saj lahko povzroči pospešeno razgradnjo plastike. Posledica je sproščanje nekaterih snovi iz plastike v hrano.

Na primer: ob uporabi plastične posode, ki vsebuje bambus, se lahko plastika razgradi, melamin in formaldehid pa lahko prehajata v hrano v količinah, ki presegajo varne meje (t. i. specifične migracijske meje), določene v uredbi (EU). Tovrstne izdelke pogosto predstavljajo kot "naravne", "okolju prijazne", "jih je mogoče kompostirati" ali "jih je mogoče reciklirati".

Namen teh zavajajočih trditev je okoljsko ozaveščene potrošnike pretentati, da kupijo nekaj, kar je videti trajnostno.

Ali izpostavljenost kemikalijam pomeni tveganje za zdravje potrošnika, je odvisno od strupenosti kemikalije, njene količine, ki je prehajala v živilo, in od količine živila, ki je bilo v stiku z materialom in smo ga zaužili. Na splošno se prehajanje kemikalij iz materialov, ki so v stiku z živili, poveča s temperaturo, časom stika in z večjim razmerjem med površino materiala in prostornino živila.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovorKemična onesnaževala lahko škodijo zdravju, dojenčki in otroci pa so zanje bolj dovzetni.

Plastični materiali so še posebej občutljivi na temperaturo hrane, saj ima plastika razmeroma majhno toplotno odpornost v primerjavi z nekaterimi neplastičnimi materiali, kot sta kovina in keramika. Po drugi strani pa je glavna skrb pri kovinah in keramiki prehajanje težkih kovin, kot sta svinec in kadmij. Pri kovinskih izdelkih se lahko poveča, ko izdelek pride v stik s kislimi živili.

favicon Preberite več: Test posodic za otroke

Prednosti in pomanjkljivosti posodic iz bambusa

Bambus ima v očeh potrošnikov ugled naravnega in trajnostnega materiala, zato je njegova uporaba v posodi, namenjeni enkratni uporabi ali otrokom, takoj pridobila simpatije. Tudi v tem primeru pa je resnica manj privlačna in ima dve plati.

Načeloma ni večjih težav, če gre za uporabo pribora ali posode samo iz bambusa (brez plastike), kot so pribor ali posodice za enkratno uporabo, saj v tem primeru bambus ni kombiniran z drugim materialom.

nevarnosti v posodicah za otroke4

Povsem drugače pa je, ko govorimo o kombinaciji bambusa in polimera (najpogosteje melaminske smole). V tem primeru namreč ne uporabijo bambusovih vlaken, ampak bambusov prah, ki ga zmešajo s polimerno osnovo in ustrezno oblikujejo. Bambusov prah v Evropski uniji ni dovoljen kot aditiv v izdelkih, namenjenih stiku s hrano.

Številni testi so pokazali, da iz tako izdelane posode v hrano pogosto prehajajo prevelike količine nevarnih rakotvornih kemikalij, predvsem formaldehida in melamina. Takšna posoda tudi ni primerna za reciklažo, saj polimera in bambusovega prahu ni mogoče ločiti. Oznake o ekološki primernosti so zato več kot zavajajoče.

favicon Preberite več: Kaj morate vedeti o bambusu?

Rezultati akcije Generalnega direktorata za zdravje in varnost hrane pri Evropski komisiji

Generalni direktorat za zdravje in varnost hrane pri Evropski komisiji (DG SANTE) je letos predstavil rezultate akcije, ki je trajala eno leto (od maja 2021 do aprila 2022) in je bila namenjena zaustavitvi nezakonitega uvoza, trgovine in oglaševanja izdelkov, ki se prodajajo kot materiali za stik z živili, npr. plastični namizni pribor, ki vsebuje bambus in druge nedovoljene rastlinske dodatke.

Akcija, v kateri je sodelovalo 21 držav, med njimi tudi Slovenija, je privedla do znatnega povečanja prepoznavanja nezakonitih in goljufivih izdelkov.

Odkritih je bilo 748 izdelkov (oprema in pribor za hranjenje otrok), od tega 644 na trgu EU, medtem ko so bili 104 izdelki zavrnjeni na meji EU. 580 od 644 izdelkov je bilo v prodaji (včasih izključno) na spletu. Akcija je razkrila tudi uporabo drugih rastlinskih dodatkov (pšenica, vključno s pšenično slamo, koruza ipd.), ki v EU niso dovoljeni v materialih za stik z živili.

favicon Preberite več: Posodice, ki vsebujejo bambus - pogovor z Viviano Golja z NIJZ

Avtorica: Jasmina Bevc Bahar

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več