Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

06. oktober 2022

Naši šolarji ure in ure preživijo s pisali v rokah. Ta so v prvi vrsti namenjena pisanju v zvezke, a šolarji z njimi tudi rišejo, bolj ustvarjalni si z njimi radi polepšajo nohte, po rokah rišejo "tatuje" in grizljajo konice ali pokrovčke pisal.

S tem pa se njihova varna uporaba konča, saj naši testi dokazujejo, da takšna zabava ni neškodljiva. Toliko večja je torej skrb, da otroci ob vsem naštetem zaužijejo škodljive snovi.

Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Barvila

Črnila smo testirali na vsebnost azo barvil. Na testu smo preverili označevalce (markerje) modre, rumene, zelene, oranžne in roza barve. Pri določanju smo upoštevali naslednje standarde: ISO 14362-1:2017, ISO 14362-3:2017-05, ISO 71-9:2007-09, SIST-EN 71-10:2006-03 in SIST 71-11:2006-01, ISO 14362-3:2017.

Policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH)

Pregledali smo tekoča črnila in območja na izdelkih, kot so površine za oprijem (ogrodje pisala), pokrovčki ali radirke, v skladu s specifikacijami oznake GS za preizkušeno varnost po ekstrakciji s toluenom za topilo.

Med označevalci smo izbrali rumeno, oranžno in roza barvo, pri večbarvnih rolerjih pa smo poleg modrih preverili tudi črnilo. Vsebnost PAH smo preverjali po standardu AfPS GS 2019:01 PAK.

Težke kovine in druge snovi

V tekočih črnilih smo preverili vsebnost težkih kovin in drugih snovi, kot so organokositrne spojine, tako da smo vzorcem dodali klorovodikovo kislino in jih nato analizirali.

Med označevalci smo izbrali modro, zeleno, oranžno in roza barvo. Pri označevalcih in pisalih smo določili tudi vsebnost svinca in kadmija, in sicer v materialih, ki se jih ob uporabi dotikamo (ogrodje, ročaji, pokrovčki). Testirali smo sproščanje težkih kovin in drugih elementov v skladu z ISO 71-3:2019 + A1:2021.

Vsebnost svinca in kadmija smo določili po popolni razgradnji v skladu z EPA 3052 in z uporabo spektroskopskih tehnik (ICP-OES ali ICP-MS).

Ftalatni mehčalci

Analizirali smo območja, kot so oprijemne površine (ogrodje, ročaji, pokrovčki) na označevalcih in pisalih po ekstrakciji z organskim topilom za ftalate, ki so prepovedani v igračah.

Poleg tega smo preverili druge ftalate, vključno s tistimi, ki so razvrščeni kot zelo skrb vzbujajoči. Ftalate smo določili z metodo GC-MS po ekstrakciji z organskim topilom.

Konzervansi 

Črnila smo skladno s standardi za igrače testirali na vsebnost konzervansov in drugih biocidov. Med označevalci smo izbrali modro, zeleno, oranžno in roza barvo. Konzervanse smo določali na podlagi ISO 71-9:2007-09, 71-10:2006-03, 71-11:2006-01 in po ekstrakciji z metanolom/vodo/ocetno kislino s tekočinsko kromatografijo (HPLC).

Topila 

V testiranih izdelkih smo s plinsko kromatografio-masne spektrometrije (GC-MS) določili vsebnost aromatskega benzena, toluena, ksilena ter drugih aldehidov in ketonov za črnila. Med označevalci smo izbrali rumeno barvo.

Varnost pokrovčkov 

Preverili smo, ali pisala izpolnjujejo normativne zahteve za pokrovčke za zmanjšanje tveganja zadušitve, ki temeljijo na ISO 11540:2021-08. Vsi pokrovčki na preizkušenih rolerjih so izpolnjevali zahteve.Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

4,10 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,98 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več