Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Varčevanja
Varčevanja
13. januar 2023

Posodobili smo primerjalnik depozitov. Preverite, kje je trenutno najbolj ugodno vezati denar.

Depoziti so ena najbolj priljubljenih oblik varčevanja oziroma plemenitenja sredstev pri nas. Kljub - še vedno - nizkim obrestnim meram se primerjava splača, saj nekatere banke že ponujajo višje obresti, medtem ko so ponekod še vedno (skoraj) ničelne.

Koliko obresti lahko zaslužite z vezavo?

Z vezavo petih tisočakov lahko v enem letu oziroma 13 mesecih zaslužite največ 112 evrov, kar je precej več kot pred letom dni.

Če za enako obdobje vežete deset tisočakov, znesek poskoči na 225 evrov.

V obeh primerih gre za ponudbo Addiko banke. Opozarjamo, da nekatere banke ponujajo posebne ponudbe za nove komitente, kjer so obrestne mere lahko še višje.

Na drugi strani pa ceniki nekaterih bank še vedno vztrajajo pri ničelnih obrestnih merah, kjer so ničelni tudi zaslužki - tam se vam denarja ne splača vezati. Pri času vezave bodite previdni, saj boste v primeru predčasnega dviga sredstev banki morali plačati kazen, ki bo skroaj zagotovo presegla zaslužene obresti, zelo verjetno je, da boste na izgubi.

Kam naj odnesem svoj denar?

Da ne boste pregledovali obrestnih mer vseh bank, jih med seboj primerjali in računali obresti, svetujemo uporabo primerjalnika depozitov ZPS.

Vse, kar morate storiti je, da izberete višino zneska in dobo vezave. Kalkulator vam bo za vse banke izračunal višino obrestne mere in privarčevani znesek. Večina bank omogoča vezavo tudi za nekomitente, zato ni razloga, da ne bi svojega denarja odnesli tja, kjer vam zanj ponujajo največ.

vemvec-noga

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več