Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Varčevanja
Varčevanja
09. januar 2023

Novo leto je čas zaobljub in postavljanja ciljev. Ne pozabite na finančne cilje. Morda jih morate le preveriti ali posodobiti, morda pa jih še nimate in jih morate še začrtati. Pri tem vam lahko pomagajo različni fintechi, kot so spletne banke, mobilne denarnice in druge aplikacije.

Varčevanje naj postane navada, kar pomeni, da mora biti redno. Denar na varčevalni račun ali kam drugam vedno premaknite takrat, ko dobite priliv sredstev. Ne na koncu meseca, po načelu "kar ostane", temveč na začetku, ko je denar še na voljo. Nujni so pregled nad lastnimi financami, vztrajnost in potrpežljivost.

Da bo postavljanje ciljev bolj zabavno in uspeh večji, lahko uporabite različne aplikacije. Priporočljivo je, da varčevanje avtomatizirate – da se določen znesek (vsak teden ali vsak mesec) prenese v varčevanje.

Revolut na primer omogoča uporabo trezorjev (vaults), ki jih poimenujete, določite ciljni znesek in čas, v katerem želite cilj doseči. Poleg avtomatiziranih prenosov lahko opravite tudi enkratne in tudi "drobiž", ki ostane pri zaokroževanju pri plačilih, se lahko prenaša v enega od trezorjev.

Uporabniki Revoluta lahko skupaj upravljajo trezorje. Tako si lahko s partnerjem skupaj postavita varčevalni cilj. Podobno funkcionalnost ponuja N26, a le v plačljivih paketih.

Med slovenskimi ponudniki omenimo mBills in njihov Šparovček, ki deluje na podoben način.

Najprej preverite, kaj ponujajo aplikacije, ki jih že uporabljate. Skoraj zagotovo boste našli podobno orodje. Postavite si dosegljive in uresničljive cilje, da poskrbite za dobro spodbudo in veselje pri postavljanju novih. Srečno!

 bs

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več