Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Varčevanja
Varčevanja
12. avgust 2022

Banke, ki so potrošnikom zaračunavale nadomestila za visoka stanja na račun, so to – sicer novo prakso – po slabem letu in pol prekinile.

Katere banke ukinjajo ležarine za fizične osebe?

Obvestila, da ukinjajo ležarine za fizične osebe smo našli na spletnih mestih petih bank in hranilnic. S 1.8.2022 so nadomestilo za visoka stanja na računih prenehali zaračunavati pri NLB, Novi KBM, SKB in UniCredit bank, nekaj dni prej pa tudi pri Delavski hranilnici.

Obvestila o ukinitvi sicer nismo našli pri Addiko banki, a je iz cenika razvidno, da "nadomestilo za upravljanje visokih mesečnih stanj" znašajo nič odstotkov, kar pomeni, da tudi ta banka ležarin fizičnim osebam ne zaračunava več.

Tako so po naših informacijah vse banke ukinile ležarine za potrošnike, ki so jih zaračunavale od lanske pomladi.

Kaj se bo dogajalo z obrestnimi merami za varčevanja?

Konec ničelnih ali celo negativnih obrestnih mer prinaša spremembe za številne potrošnike. Zagotovo se jih ne veselijo tisti, ki odplačujejo kredite s spremenljivo obrestno mero, saj euribor raste, s tem pa tudi kreditni obroki. Prav tako višje obrestne mere čakajo tiste, ki kredit šele najemajo.

Več dobre volje bo verjetno pri varčevalcih, ki si po dolgih letih končno lahko obetajo višje obresti. Trenutne obrestne mere za depozite lahko preverite v našem spletnem kalkulatorju. Ob zadnji posodobitvi podatkov večjih premikov še nismo zaznali, pričakujemo pa povišanja v prihodnjih mesecih.

 bs

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več