Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Varčevanja, prost dostop
Varčevanja, prost dostop
22. januar 2020

Prvič letos smo posodobili spletni primerjalnik depozitov - preverite, pri kateri banki ali hranilnici dobite največ in kakšni so zneski obresti za različne časovne vezave. 

Višjih obrestnih mer banke in hranilnice tudi letos ne ponujajo - nadaljuje se dolgo obdobje nizkih obrestnih mer, ko se marsikdo sprašuje, kam naj vloži svoje prihranke, da bi jih povečal in vsaj ohranil njihovo realno vrednost. Inflacija je nekaj manj kot dvo-odstotna, obrestne mere pa bi morale biti višje, da bi lahko govorili o zaslužku. A niso.

Vezava desetih tisočakov

Če imate deset tisoč evrov in ste prepričani, da se jim lahko za nekaj časa odpoveste, lahko z vezavo v enem letu zaslužite največ 16 evrov pri Sberbank banki, 14 evrov pa pri Gorenjski banki in Primorski hranilnici Vipava. Če dolžino vezave povišate na 366 dni oziroma 13 mesecev, kar ni omembe vrednen časovni zamik, se zneski le nekoliko povišajo. Pri Lonu boste dobili 86 evrov po 0,80 odstotni obrestni meri, okoli 40 evrov pa pri Gorenjski in Addiko banki. Jasno je torej, da je treba natančno pregledati višine obrestnih mer za različna obdobja vezave in izbrati časovno obdobje, kjer se obrestne mere povišajo (najbolj je to opazno prav pri prelomu enega leta). 

Pri vezavi desetih tisočakov za dve leti sta najbolj radodarni Gorenjska banka in Lon, kjer vam bodo dodali 160 evrov, pri Addiko banki pa 71. Na spodnjem delu lestvice se izkupički štejejo v evrih ali celo centih. Nižji zneski in krajše vezave prinašajo še manj obresti, a glede na trenutne razmere pa predolge vezave nikakor niso smiselne. 

Bi z višjim zneskom lahko zaslužili več denarja? Vezava stotih tisočakov za 13 mesecev bi pri Lonu prinesla 866 evrov - donos je tudi tukaj zelo nizek in ne pokrije niti inflacije.

Izračunajte, koliko obresti lahko zaslužite s svojimi prihranki

 

 bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA