Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop

Osnovne bančne storitve so podražili pri DBS, SKB in Delavski hranilnici, ki pa ostaja med najugodnejšimi ponudniki.

Pregled nadomestil bank in hranilnic je razkril kar nekaj podražitev. Pri DBS so dražili šest storitev, pri Delavski hranilnici dve ter eno pri SKB. Za največ so podražili trajne naloge in direktne obremenitve pri DBS (iz  22 na 30 centov) ter vodenje osebnega računa pri Delavski hranilnici – iz 1,25 evra na 1,55 evra, kar je še vedno najmanj med vsemi (Primorska Hranilnica Vipava za vodenje zaračuna 1,56 evra mesečno). Letos smo tako zabeležili že 19 podražitev, kar je več kot v enakem obdobju lani.

Kdo je najugodnejši?

Kljub podražitvam Delavska hranilnica ostaja najugodnejša za modelnega ZPS uporabnika*, ki položnice plačuje na bančnem okencu. Letni strošek pri Delavski hranilnici znaša 65 evrov (Osebni račun), pri Primorski hranilnici Vipava pa 77 oziroma 93 evrov (Paket Standard / Osebni račun). Naslednja je Gorenjska banka, kjer je letno nadomestilo že občutno višje – 150 evrov. Najdražji računi drugih bank presežejo 250 evrov, najdražji paketi pa celo 370 evrov.

Za uporabnike spletnih storitev je še vedno najbolj ugodna Primorska hranilnica Vipava z letnim stroškom 47 oziroma 49 evrov (e-paket s plačilno kartico Mastercard / e-paket). Sberbank je s paketom Direkt in 58 evri letnega nadomestila prehitela Delavsko hranilnico, ki je sedaj na tretjem mestu s 63 evri letnih stroškov. Najdražji računi dosežejo skoraj 130 evrov, najdražji paketi pa 170 evrov.

Kako do prihrankov

Uporabite naš primerjalnik stroškov bančnih računov in preverite, koliko lahko prihranite z zamenjavo banke. Posebno pozornost namenite ponudbi in izbiri paketov – banke jih v zadnjem času pospešeno uvajajo in promovirajo, a mnogi paketi imajo visoka mesečna nadomestila, njihov nabor storitev pa ni primeren za vse - preverite, ali vsebino paketa potrebujete ter ali boste storitve izkoristili, ali pa le plačevali.

 * mesečno šest UPN-jev, en tranji nalog, ena direktna obremenitev, trije dvigi na bankomatu druge banke in kartica z odloženim plačilom

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA