Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop

Nekaj članov nas je spraševalo o tem, kako uporabna je mobilna banka N26. V ZPS spremljamo inovacije na področju bančništva in ker so čezmejni bančni računi pri nas novost, predstavljamo nekaj značilnosti te mobilne rešitve.

N26 je banka z nemško licenco, ki je na voljo potrošnikom v večini držav EU, do svojega računa pa lahko dostopate z mobilnim telefonom. Strankam ponujajo predvsem priročno mobilno in kartično poslovanje, ne pa "klasičnih" bančnih storitev, kot so krediti ali varčevanje. Odpiranje računa je dokaj enostavno: na spletnem mestu banke izpolnite vlogo za odprtje, na mobilnem telefonu namestite njihovo aplikacijo in se dogovorite za video pogovor, na katerem vas bodo uslužbenci banke identificirali; potrebujete svojo osebno izkaznico ali potni list. Pogovor poteka v angleščini, prav tako boste angleščino potrebovali pri branju dokumentacije in pri morebitni komunikaciji s klicnim centrom.

Kartico Mastercard, ki jo naročite potem, ko ste odprli račun in je trenutno brezplačna (tarifa sicer znaša 2,9 evra na mesec), lahko uporabljate za navadne in spletne nakupe ter za dvige gotovine na bankomatu (prvih 5 dvigov vsak mesec je brezplačnih). Gre za debetno kartico, pri kateri boste za nakupe najprej potrebovali dobroimetje na svojem računu. Zato vam za razliko od tukajšnje prakse, ko je Mastercard kartica z odloženim plačilom, ni treba dokazovati kreditne sposobnosti. Zato je lahko zanimiva za potrošnike, ki jim njihova banka ne odobri kartice z odloženim plačilom, predvsem za tiste, ki jo potrebujejo za nakupovanje na spletu ali pa bi jo radi dali v uporabo svojim otrokom ali mladostnikom. Z njo je mogoče namreč opraviti le toliko nakupov, kolikor je sredstev, ki so jih starši nakazali na račun. Povsem primerljivo rešitev (predplačniški kartici Mastercard ali Visa) za takšne primere ponuja tudi vse več slovenskih bank.

Bančni račun N26, ki je brezplačen, omogoča več načinov plačevanja, z aplikacijo pa imamo soliden pregled nad porabo. Naš vtis je, da ta račun ni primeren za plačevanje položnic, saj ne omogoča vnašanja reference plačila, kar lahko pri ponudniku povzroči nevšečnosti. Plačevanje z in na N26 je občutno počasnejše kot s slovenskim računom, saj lahko traja dva delovna dneva. Prav tako ni možno prejemati e-računov, pri nekaterih naših podjetjih pa lahko pride do zapletov pri odobritvi plačevanja z direktno obremenitvijo s tujih računov. Račun omogoča še takojšnja plačila prijateljem in znancem, ki jih izvedemo prek svojega imenika mobilnih številk. Takšna plačila pri nas že omogoča Halcomov Hal mBills, med svojimi komitenti pa banki Intesa Sanpaolo in NLB.

V prihodnosti lahko najbrž pričakujemo še več mobilnih rešitev za lažje plačevanje. Pri mobilni banki N26 gre vsekakor za novost, ki pa je še oddaljena od tega, da bi lahko nadomestila poslovanje s "klasično" banko. Je pa svarilo našim ponudnikom bančnih storitev, da si lahko v prihodnosti obetajo tudi tujo konkurenco.

Avtor: Boštjan Krisper

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA