Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop

V ZPS redno spremljamo cene plačilnih storitev, ki jih potrošniki najpogosteje uporabljamo, podatke pa uporabimo za aktualiziranje našega spletnega primerjalnika bančnih računov. Od januarja 2015 do januarja 2016 smo zabeležili več kot osemdeset podražitev plačilnih storitev, ki jih občani najpogosteje uporabljajo. Največkrat, kar petnajstkrat, so podražili storitve pri Banki Koper, sledi Hranilnica Lon z enajstimi podražitvami, Banka Celje z devetimi podražitvami ter Hypo banka in NLB, ki sta storitve podražili osemkrat.

Največjo podražitev smo opazili pri Hranilnici Lon, ki je nadomestilo za direktno obremenitev povečala za 33 odstotkov. Za več kot 20 odstotkov so posamezne storitve podražile tudi Abanka, Banka Koper, BKS, Deželna banka, Sberbank banka in banka Sparkasse.

Ob velikem številu podražitev smo v zadnjem letu opazili tudi deset pocenitev. Največ nadomestil, kar pet, so pocenili pri Poštni banki, ena storitev pa je postala cenejša pri Abanki, Banki Celje, Delavski hranilnici, Sparkasse in banki UniCredit.

Zanimalo nas je tudi, za koliko so se zaradi podražitev posameznih nadomestil spremenili skupni stroški poslovanja. Za tipičnega potrošnika, ki posluje na bančnem okencu, se je najbolj podražila košarica storitev komitentov Sberbank (20%) in Hranilnice Lon (14%), pri spletnih uporabnikih pa so se stroški poslovanja najbolj zvišali pri Hranilnici Lon (17%) in Banki Koper (9%).

Bančno okence
Potrošniki, ki poslujejo na bančnem okencu, bodo za svoje poslovanje na letni ravni najmanj odšteli pri Delavski hranilnici, le 50,54 evra. Deželna banka in Hranilnica Lon sta že več kot dvakrat dražji od najugodnejše, najdražje banke pa so Nova KBM, Sberbank in Hypo Alpe-Adria Bank, in sicer za več kot štirikrat.

banco okence jan16

Spletna banka
Tudi pri poslovanju s spletno banko je najugodnejša Delavska hranilnica, pri kateri bo tipični potrošnik za stroške poslovanja na letni ravni odštel 48,14 evra. Za dobrih 30 evrov sta dražji naslednji najugodnejši banki, Deželna banka in banka BKS. Pri spletnem poslovanju so najdražje SKB banka, Banka Koper in NLB, pri katerih boste morali na leto za storitev spletne banke plačati več kot 100 evrov.

spletna banka jan16

Primerjajte banke med seboj in po potrebi zamenjajte!
Če vas je tudi vaša banka neprijetno presenetila s podražitvami ali pa mislite, da ji za poslovanje z bančnim računom plačujete preveč, svetujemo, da ukrepate. V našem spletnem primerjalniku lahko z vnosom podatkov o svojem poslovanju ocenite, koliko na letni ravni banki plačate za vsakodnevno plačilno poslovanje in kakšne prihranke si lahko obetate, če boste poiskali ugodnejšo banko.

Kako izračunamo košarico za tipičnega potrošnika?
`Tipičen´ slovenski potrošnik opravi na svojem bančnem računu na mesec šest (6) plačil z univerzalnim plačilnim nalogom (UPN - od tega štiri plačila z vrstico OCR), eno plačilo izvede z direktno obremenitvijo in eno s trajnim nalogom. Poleg tega trikrat na mesec dvigne gotovino na bankomatu druge banke in uporablja kartico z odloženim plačilom. Pri izračunih ne upoštevamo morebitnih popustov za nove komitente, paketnih popustov ter ugodnosti glede na tip prejemnika ali način plačila. Več o metodologiji izračunov si lahko preberete na našem spletnem mestu..

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA