Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop

Naš pregled bančnih cenikov je pokazal, da je oziroma bo kar 9 od 17 bank do maja podražilo plačilne storitve, ki jih najbolj pogosto uporabljajo potrošniki, v ZPS pa jih redno spremljamo. Skupaj gre za 45 posameznih podražitev, pri čemer so se (oziroma se bodo) najbolj podražile direktne obremenitve in trajni nalogi pri Hranilnici Lon in univerzalni plačilni nalog (z vrstico OCR) na bančnem okencu pri Abanki.

Preverili smo, kako bodo podražitve vplivale na skupne, letne stroške poslovanja z bančnim računom pri "tipičnem" potrošniku. Košarica bo občutno dražja le pri treh bankah, in sicer na letni ravni za več kot 5 odstotkov. Dobrih deset odstotkov več bodo morali tako plačevati komitenti Hranilnice Lon, za več kot 5 odstotkov dražje bodo poslovali komitenti Abanke, ki poslujejo na bančnem okencu, in spletni komitenti Poštne banke. Na drugi strani bodo v Sparkasse storitve za tiste, ki poslujejo na bančnem okencu, cenejše za 14,58 odstotka, košarica storitev pa se je za malenkost pocenila tudi pri banki Unicredit.

Ocenite stroške pri poslovanju z banko in možne prihranke v primerjalniku stroškov bančnih računov

Nekatere banke so kot razlog za podražitve navedle povišanje stopnje davka na finančne storitve s 6,5 na 8,5 odstotka z začetkom letošnjega leta. Davek, ki je bil uveden na začetku leta 2013, je takrat veliko bank izkoristilo kot izgovor za prekomerne podražitve svojih storitev. Očitno je takrat negativen javni odziv vsaj deloma zalegel, saj lahko tokrat pri manj bankah govorimo o pretiranih podražitvah.

Za nižje stroške poslovanja z računom
Ugotavljamo, da praktično vse banke počasi dražijo poslovanje z bančnim računom. Od začetka 2013 le Delavska hranilnica ni podražila storitev, ki jih spremljamo v ZPS. Za prihranek pri poslovanju z banko mora torej vsak ukrepati sam.

Največji prihranki se obetajo tistim, ki se bodo odločili za zamenjavo banke. Pri poslovanju na bančnem okencu je mogoče z zamenjavo banke prihraniti tudi do 177,82 evra letno, pri poslovanju s spletno banko pa do 66,46 evra letno. V obeh kategorijah je bila po naši metodologiji najugodnejša Delavska hranilnica.

banka2015

Stroške si lahko znižate, četudi banke ne boste zamenjali (morda zato, ker odplačujete pri njej kredit). Če se odločite, da boste začeli poslovati s spletno banko, boste na letni ravni v povprečju prihranili 87,40 evra ali 45 odstotkov.

Kaj pa tisti, ki ne želite ali ne morete poslovati s spletno banko, v bližini pa imate le omejeno izbiro poslovalnic različnih bank? Pretehtate lahko med naslednjimi možnostmi, kako doseči prihranek:

kako do prihranka pri poslovanju z banko3Plačilo računov z direktno obremenitvijo je občutno cenejše od plačevanja na bančnem okencu. Vse več trgovin, na primer Mercator in Tuš, trafike 3dva (vsi v sodelovanju z Abanko), pa bencinski servisi Petrola (v sodelovanju s Poštno banko) ponujajo veliko ugodnejše plačilo položnic kot večina bank na svojih bančnih okencih. Ponekod je možno položnico ceneje poravnati tudi na bankomatu.

kako do prihranka pri poslovanju z banko3V nekaterih mestih so skrb za potrošnike pokazale občine, ki za omejen nabor storitev (običajno gre za javne storitve in lokalna podjetja) omogočajo brezplačno plačilo položnic na mestni blagajni. Vsekakor priporočamo, da na svoji občini preverite to možnost.

kako do prihranka pri poslovanju z banko3Nekatere banke ponujajo komitentom popust, če se odločijo za paket bančnih storitev. Pred odločitvijo pa dobro premislite, da ne boste na koncu zaradi nakupa dodatnih storitev, ki jih ne potrebujete, plačali več. Ponekod so na voljo tudi popusti pri plačilih za upokojence.

Kako izračunamo košarico za tipičnega potrošnika? 
"Tipičen" slovenski potrošnik opravi na svojem bančnem računu na mesec šest (6) plačil z univerzalnim plačilnim nalogom (UPN - od tega štiri plačila z vrstico OCR), eno plačilo izvede z direktno obremenitvijo in eno s trajnim nalogom. Poleg tega trikrat na mesec dvigne gotovino na bankomatu druge banke in uporablja kartico z odloženim plačilom. Pri izračunih ne upoštevamo morebitnih popustov za nove komitente, paketnih popustov ter ugodnosti glede na tip prejemnika ali način plačila. Več o metodologiji izračunov si lahko preberete na našem spletnem mestu.

bs

Avtorja: Boštjan Krisper, Alina Meško

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA