Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop

Začetek novega leta bančnim komitentom ni prinesel dobrih novic. Pri ZPS smo pri petih bankah opazili podražitve plačilnih storitev. Največ jih je bilo pri Hranilnici Lon, Hypo-Alpe-Adria banki in pri Poštni banki, po eno storitev pa sta podražili tudi Abanka in banka Unicredit (ki je eno storitev tudi pocenila).

Banke so večinoma dražile najpogosteje uporabljane storitve kot so plačevanje položnic, direktne obremenitve, dvig gotovine na bankomatu druge banke in mesečno vodenje osebnega računa.

Več informacij o stroških najpogosteje uporabljanih storitev lahko najdete v našem primerjalniku stroškov bančnih računov. Tam lahko primerjate bančne stroške med seboj in lažje odločite katera banka bi bila za vas lahko najbolj ugodna.

Zelo verjetno je, da bodo banke podražitve utemeljile z zvišanjem davka na finančne storitve s 6,5 na 8,5 odstotka. Pri tem pa za potrošnike obstaja tveganje, da bodo zvišanje davka uporabile kot izgovor za še večje podražitve, tako kot so ravnale nekatere banke že ob uvedbi davka na finančne storitve leta 2013.

Med skupaj 25 podražitvami so se najbolj podražili:

  • direktna obremenitev pri Hranilnici Lon za 33,33 odstotka na 0,2 evra,
  • univerzalni plačilni nalog (z OCR vrstico) pri Abanki za 26,32 odstotka na 1,2 evra,
  • trajni nalog pri Hranilnici Lon za 21,74 odstotka na 0,28 evra.

Pri ZPS bomo spremljali podražitve tudi v naslednjih mesecih, saj so nekatere banke že napovedale podobne ukrepe.

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA