Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop

Novi bankovec za 10 € iz serije Evropa bo izdan 23. septembra 2014. Kot so sporočili iz Evropske Komisije, pa so se za izdajo odločili z namenom, da eurobankovce zaščitijo pred ponarejanjem in ohranijo zaupanje 334 milijonov ljudi, ki živijo v euroobmočju, v njihovo valuto.

Eurosistem je več kot trem milijonom trgovin in poslovalnic v euroobmočju že poslal zloženko, kjer jih seznanja s časovnim potekom uvedbe in s koraki, ki jih je potrebno opraviti, da bi svojo opremo prilagodili na nove bankovce za 10 €.

Uvedba novega bankovca je precej zapleten postopek, kot pa so pojasnil pri Komisiji, so že od razvojne faze v tesnem stiku z glavnimi deležniki, kot so proizvajalci in ponudniki opreme za bankovce, upravljavci prodajnih avtomatov, podjetja za prevoz gotovine in z vsemi, ki se poslovno ukvarjajo z obdelavo bankovcev.

Lani je bilo namreč v nekaterih državah kar dosti težav z novim bankovcem za 5€, saj naprave za obdelavo bankovcev niso bile pravočasno prilagojene na novi bankovec. Na Komisiji optimistično napovedujejo, da se letos kaj takšnega ne bo pripretilo, nove bankovce pa si lahko ogledate že pred koncem septembra, da na prodajnih mestih in v bankah ne bo presenečenja.

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA