Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop

Evropski parlament se je ta teden z glasovanjem o novi zakonodaji o plačilnih storitvah zavzel za varnejše in udobnejše plačevanja za potrošnike, tudi s kartico in preko spleta. Zdaj mora svojo pozicijo o plačilih oblikovati še Evropski svet.

Med dobre novice za potrošnike med drugim spadajo:

  • Prepoved zaračunavanja dodatnih nadomestil za plačila s kartico.
  • Manjše finančno breme potrošnika v primeru prevar pri spletnem plačevanju ali poslovanju s kartico.
  • Neomejena pravica do preklica direktne obremenitve, na primer ko naročeno blago ni bilo dostavljeno.
  • Omejitev višine nadomestil, ki jih banke zaračunajo trgovcem za nakupe s kartico.

Potrošniki pričakujejo zanesljive in varne plačilne instrumente in preproste reševanje problemov, če se pri plačilih kaj zaplete. Pri ZPS tako pozdravljamo odločitev evropskih poslancev o zmanjšanju zneska, ki ga banki ni treba povrniti potrošniku v primeru zlorabe ali kraje, s 150 na 50 evrov.

"Veseli nas, da bo očitno prepovedana tudi večina doplačil za plačilo s kartico, na primer pri spletnih nakupih. Tudi znižanje medbančnih provizij za plačila nakupov s karticami, ki jih banke zaračunavajo trgovcem, ti pa jih seveda prek višjih cen izdelkov in storitev prevalijo na vse kupce, je pomembna zmaga za potrošnike," je poudaril Boštjan Krisper iz ZPS.

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA