Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop
Osebni računi, prost dostop
24. februar 2014

Naš pregled ponudbe je pokazal, da so nekatere banke za upokojence občutno znižale cene za plačilo položnic. S tem so pokazale več družbene odgovornosti, seveda pa se tudi zavedajo, da bi lahko njihove stranke odšle drugam.

Večina bank v reklamah poudarja svojo skrb za upokojence, ki jo kažejo s ponudbo posebnih produktov, ki so prikrojeni za potrebe upokojencev. Pa se "upokojenski" bančni računi resnično razlikujejo od "navadnih"? Ali starejšim zares prinašajo ugodnosti? Pregledali smo ponudbo bančnih računov za upokojence in preverili, kako lahko upokojenci še dodatno prihranijo pri bančnih stroških.

Med nami je več kot 680.000 upokojencev, ki imajo tudi pri finančnem poslovanju zelo različne potrebe in želje. Medtem ko nekateri že redno uporabljajo sodobne načine poslovanja z banko, imajo drugi raje preproste in pregledne bančne storitve. Čeprav upokojenci v povprečju opravijo nekoliko manj plačilnih transakcij, pa jih visoki stroški poslovanja z banko zaradi manjših dohodkov bolj prizadenejo. To še posebej velja za tiste, ki ne uporabljajo interneta. Prav za te upokojence so možnosti, katero banko izbrati, še bolj omejene, saj mora biti poslovalnica izbrane banke v bližini njihovega doma.

Upokojenski račun je praviloma ugodnejši od klasičnega
Seveda ob upokojitvi ni obvezno odpreti upokojenskega računa. Mimogrede, zanj morate v banki izkazati, da imate status upokojenca. To lahko storite s kartico upokojenca, potrdilom o prejemanju pokojnine, ali z odločbo o upokojitvi. Upokojenski račun se razen po imenu in morebitnih ugodnostih bistveno ne razlikuje od klasičnega. Na splošno velja, da bo banka kreditno sposobnim upokojencem omogočila redni in izredni limit. Tistim, ki so imeli na klasičnem računu urejeno katero od »nadstandardnih« storitev (npr. večjo dovoljeno prekoračitev stanja na računu ali pa višji dnevni limit), pa se ji(m) ne želijo odpovedati, priporočamo, naj v banki povprašajo, ali jih omogoča tudi upokojenski račun.

Naša primerjava stroškov pri posameznih bankah je pokazala, da večina ponuja upokojencem vsaj manjše popuste, na primer pri stroških vodenja računa in pri posameznih plačilih. Banke za poslovanje z računom zaračunajo dokaj nepregledno množico različnih storitev, zato jih je mogoče primerjati med seboj le tako, da izračunamo skupne letne stroške poslovanja.

Prihranki so odvisni od obsega in načina poslovanja z banko
Izračun skupnih letnih stroškov poslovanja z banko smo opravili za dva tipična upokojenca, ki poslujeta z banko na različne načine:

  • Upokojenec 1 posluje z banko na tradicionalen način, torej na bančnem okencu. Tam vsak mesec plača pet položnic, drugih stroškov z banko pa nima.
  • Upokojenec 2 uporablja spletno bančništvo, vsak mesec plača šest položnic in trikrat dvigne gotovino na bankomatu druge banke. Poleg tega ima odprt še en trajni nalog in eno direktno obremenitev, uporablja pa tudi kartico z odloženim plačilom.

Kako do prihranka pri poslovanju na bančnem okencu?
Večina bank bo upokojencu, če posluje na bančnem okencu, ponudila dodatne ugodnosti. Očitno so kritike ZPS in pritožbe potrošnikov o dragem plačevanju položnic zalegle, saj kar nekaj bank omogoča upokojencem dobrodošle popuste. V tabeli 1 si lahko ogledate, koliko boste lahko prihranili. Posebej moramo omeniti ponudbi Banke Koper, pri kateri lahko upokojenec pri plačevanju petih mesečnih položnic na letni ravni prihrani kar 101,40 evra, in Banke Celje, v kateri lahko upokojenci ob sredah plačujejo položnice veliko ceneje. Večje prihranke v primerjavi s klasičnimi računi lahko pričakujete tudi pri banki Unicredit (nekaj brezplačnih plačil mesečno) in Hranilnici Lon (brezplačno plačilo položnic na bančnem okencu). Še več pa lahko pri tem načinu poslovanja prihranite z zamenjavo banke. Najugodnejša je Hranilnica Lon, pri kateri bo letni strošek poslovanja 29,40 evra, za njo pa sta uvrščeni Delavska hranilnica in Banka Koper.

Tabela 1: Letni stroški poslovanja na bančnem okencu (upokojenec 1) (kliknite za povečavo)

bancni racun za upokojence tab1

Ne uporabljajte dragih položnic
Prihranite pa lahko še na druge načine. Velja razmisliti, da bi začeli svoje redne obveznosti poravnavati z direktno obremenitvijo, namesto, da jih plačujete s položnico. To pomeni, da bo banka vsak mesec z vašega bančnega računa samodejno odvedla znesek, ki ste ga dolžni za plačilo stroškov vode, elektrike, ali pa za uporabo mobilnega telefona. Plačevanje z direktno obremenitvijo, po domače s »trajnikom«, je namreč vedno ugodnejše, kot je plačevanje s položnico. Dogovor o plačevanju z direktno obremenitvijo sklenete lahko neposredno s svojim dobaviteljem storitev. Upokojenec, ki je položnice doslej plačeval na bančnem okencu, lahko svoje letne bančne stroške zmanjša tudi za precej več kot 100 evrov. Prihranke, ki jih lahko pričakujete pri različnih bankah, si lahko ogledate v zadnjem stolpcu tabele 1.

Kako še lahko plačujete račune?
Tisti, ki ne uporabljajo spletne banke, lahko nekaj prihranijo tudi s plačilom položnic na nekaterih posebnih bankomatih svoje banke. Takšen način plačila ponuja nekaj bank, vendar je praktičen preizkus plačila pokazal, da potrebujemo za to nekaj občutka za tehniko. Če že uporabljate internet, velja razmisliti tudi o tem, da bi svoje obveznosti poravnavali prek spletne banke, kar bo ceneje. Ugodnejše plačilo položnic je omogočeno tudi na Petrolovih bencinskih servisih (po tarifi Poštne banke - 1,05 evra za plačilne naloge z vrstico OCR) in v nekaterih Tuševih in Mercatorjevih trgovinah po enotni tarifi 0,65 € v sodelovanju z Abanko. V nekaterih mestih so dobrodošla ugodnost tudi mestne blagajne, ki za omejen nabor storitev (običajno gre za javne storitve in lokalna podjetja) omogočajo brezplačno plačilo položnic. Vsekakor priporočamo, da to preverite na svoji občini.

Prihranki tudi za uporabnike spletne banke
Tudi uporabniki spletne banke, še posebej tisti, ki uporabljajo več različnih bančnih storitev, lahko z dobro odločitvijo prihranijo. Banke tudi pri upokojenskih računih praviloma omogočajo nekoliko cenejše poslovanje, kot lahko vidite v tabeli 2. Stroške je mogoče zmanjšati še za kakšno desetino, če svoje obveznosti namesto s položnicami plačujete z direktnimi obremenitvami. Največje prihranke pa si lahko obetate, če zamenjate banko: razlika med najmanj in najbolj ugodno banko je namreč dobrih 60 evrov letno. Najugodnejše spletne bančne storitve za našega tipičnega potrošnika ponuja Delavska hranilnica, za njo pa sta uvrščeni Sberbank in banka BKS.

Tabela 2: Letni stroški poslovanja s spletno banko (upokojenec 2) (kliknite za povečavo)

bancni racun za upokojence tab2

Avtorja: Boštjan Krisper, Alina Meško

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA