Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop

Direktna obremenitev, po domače "trajnik", je plačilni instrument, s katerim pooblastite svojega upnika, na primer ponudnika elektrike ali mobilne telefonije, da z vašega računa redno, recimo vsak mesec, odredi plačilo vaše obveznosti. Minilo je že več kot eno leto, odkar je bil uveljavljen nov sistem direktnih obremenitev. Od takrat morajo potrošniki skleniti direktno bremenitev z vsakim izbranim ponudnikom posebej in ne več v svoji banki. O prvih vtisih, predvsem o težavah pri prehodu na nov sistem in bančnih podražitvah, smo že poročali. Še vedno pa obstaja nekaj težav, ki jih morajo banke in prejemniki plačil nujno rešiti, da bodo potrošnikom zagotovili varen, ugoden in zaupanja vreden plačilni instrument.

V ZPS smo v preteklem letu v bančnih cenikih večkrat opazili, da banke zaračunavajo potrošnikom nekatere storitve, povezane z direktnimi obremenitvami, čeprav jih ne bi smele. Zakonodaja tako na primer izrecno prepoveduje zaračunavanje preklica direktne obremenitve pred izvedbo plačila in povračilo denarja, če gre za neodobreno (v nekaterih primerih tudi odobreno) in nepravilno opravljeno plačilo z direktno obremenitvijo.

Nekatere pomembne novosti pri direktnih obremenitvah omogočajo potrošnikom varnejše poslovanje. Tako lahko na primer potrošnik omeji višino posameznih plačil, omeji plačevanje z direktnimi obremenitvami samo na zaupanja vredne prejemnike plačil, ali pa za nekatere prejemnike prepove izvrševanje plačil. Zelo nekorektna je praksa nekaterih bank, ki uporabo teh varnostnih mehanizmov drago zaračunajo. Višina takih nadomestil pa vzbuja sum, da banke s prekomernim zaračunavanjem tudi tu kršijo zakon. 

Težave pa so tudi pri prejemnikih plačil. Nekateri so z novim sistemom nezadovoljni in ne omogočajo več plačevanja storitev z direktno obremenitvijo. Drugi pa potrošnikom dodatno zaračunajo uporabo direktnih obremenitev, čeprav gre za plačilni instrument, ki je zelo koristen tudi zanje. Od potrošnikov smo prejeli tudi pritožbe, da so nekatera podjetja v nasprotju z zakonskimi določili onemogočala poravnavo obveznosti z direktno obremenitvijo z bančnih računov, ki so odprti v drugih državah EU.

Zelo pomembno je, da s primeri sporne prakse, ki ovira uveljavitev direktnih obremenitev, seznanite ZPS in Banko Slovenije kot nadzornika trga.

Avtor: Boštjan Krisper

bs

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA