Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop
Osebni računi, prost dostop
25. november 2013

Pri ZPS pozdravljamo odločitev Evropskega parlamenta z dne 20.11., da podpre izboljšave v predlogu "dokumenta s ključnimi informacijami" za varčevalce. Potrošniki bodo tako lahko pri varčevanjih in naložbah veliko bolj enostavno in z manj tveganja kot doslej primerjali različne varčevalne in naložbene produkte. Poslanci so med drugim podprli tudi predlog, da bodo zelo zapleteni finančni produkti posebej označeni.

Kako so glasovali slovenski poslanci v Evropskem parlamentu?
Za sprejetje soglasovali Tanja Fajon, Jelko Kacin, Mojca Kleva Klekuš in Ivo Vajgl.
Proti so bili Zofija Mazej Kukovič, Lojze Peterle in Milan Zver.

 O predlogu mora zdaj odločati še trialog med Svetom EU, Parlamentom in Komisijo.

Potrošniške organizacije se že dolga leta zavzemajo za to, da bi potrošniki pred sklenitvijo kateregakoli varčevalnega ali naložbenega produkta prejeli standardiziran dokument s ključnimi informacijami o njegovih lastnostih. Takšen dokument mora vsebovati tudi informacije o posredniških provizijah, administrativnih stroških in obdavčenju. Samo tako bodo lahko potrošniki primerjali široko paleto produktov, ki so na voljo, in izbrali tistega, ki jim najbolj ustreza.

Od začetka finančne krize je to prva zakonodaja v EU, katere cilj je zaščititi pravice varčevalcev in jim omogočiti, da se lažje znajdejo v zapletenem finančnem žargonu in množici zapletenih produktov. Posebej pri življenjskih zavarovanjih slovenski varčevalci zaradi pomanjkljivega informiranja in slabih prodajnih praks utrpijo ogromne finančne izgube. Čas je, da evropski poslanci jasno podprejo interes varčevalcev in jim omogočijo, da z enostavnejšim odločanjem o varčevanju in naložbah bolje poskrbijo za svoje finančne načrte.

 

bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA