Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi
Osebni računi
26. september 2022

Vsakdo, ki zakonito prebiva v EU, ima pravico do osnovnega plačilnega računa. Preverili smo, kakšna so nadomestila, ki jih zanj zaračunajo v slovenskih bankah in hranilnicah.

Da (skoraj) nihče ne bi ostal brez bančnega računa

Pravica do osnovnega plačilnega računa je zapisana v Zakonu o plačilnih storitvah in sistemih. Njegov namen je preprečiti, da bi kdorkoli ostal brez bančnega računa, ponujati pa ga morajo vse banke, ki vodijo plačilne račune potrošnikov. Banke lahko sicer zavrnejo prošnjo za odprtje osnovnega plačilnega računa le v nekaterih izjemnih primerih (npr izvršba).

Najvišje možno nadomestilo določi Banka Slovenije

Banka Slovenije določi najvišje dovoljeno nadomestilo za osebni plačilni račun, ki trenutno znaša mesečno 4,9 evra, za prejemnike denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka pa 1,47 evra. Banke in hranilnice lahko ponudijo nižje nadomestilo, ali pa ga sploh ne zaračunajo.

Kje je osnovni plačilni račun ugodnejši?

Večina bank zaračunava kar najvišje dovoljeno nadomestilo, nekaj pa je takih, ki so storile korak proti potrošnikom in postavile ceno nekoliko nižje.

Najugodnejši je pri Primorski hranilnici Vipava, kjer je potrebno zanj odšteti 3,99 evra na mesec. V Addiko banki in N banki je standardno nadomestilo 4,6 evra, znižana postavka za prejemnike socialne pomoči pa 1,45 oziroma 1,35 evra. Banka Sparkasse, Delavska hranilnica in DBS so ceno postavile pri 4,62 evra.

Kaj obsega osnovni plačilni račun?

Se vam nadomestilo zdi visoko zgolj za vodenje računa? Naj vas razveselimo z dobro novico - gre za paketni račun, ki mora obsegati vsaj:

  • storitve, ki so potrebne za odprtje, vodenje in zaprtje plačilnega računa;
  • storitve, ki omogočajo polog sredstev na plačilni račun;
  • storitve, ki omogočajo dvig gotovine s plačilnega računa v EU na bančnem okencu ali bankomatih med obratovalnim časom banke ali izven njega;
  • izvrševanje domačih in čezmejnih direktnih obremenitev;
  • izvrševanje domačih in čezmejnih plačilnih transakcij s plačilno kartico, vključno z internetnimi plačili.

Banke običajno vključijo po osem plačilnih nalogov mesečno, nekatere dodajo tudi druge storitve. Za povprečnega uporabnika vsebina osnovnega plačilnega računa zadostuje in doplačila niso potrebna.

 bs

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več