Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi
Osebni računi
08. julij 2022

Od začetka letošnjega junija je limit za brezstično plačevanje s karticami Visa in Mastercard v Sloveniji povišan s 25 evrov na 50. Limiti se po državah EU razlikujejo, zlorab z brezstičnimi karticami je malo, plačevanje pa preprostejše in hitrejše.

A vsi te možnosti ne želijo, predvsem zaradi strahu pred tatovi in prevaranti. Preverili smo, pri katerih bankah je mogoč izklop in ali mora komitent za to plačati nadomestilo.

Tehnološki napredek da, a z možnostjo izbire

Prejšnji mesec smo v rubriki Osebne finance pisali o močni avtentikaciji in zahtevi nekterih bank, da potrošniki zanjo uporabljajo izključno pametne telefone. Tudi pri brezstični tehnologiji težava nastane pri možnosti izbire.

Vse banke namreč ne omogočajo izklopa brezstičnega načina plačevanja, s tem pa nekatere svoje komitente spravljajo v slabo voljo. Najpogosteje gre za starejše uporabnike, ki ne zaupajo sodobni tehnologoji.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovorNa ZPS menimo, da si (dolgoletni zvesti) komitenti namesto prisile zaslužijo več posluha.

Uporabniška izkušnja je tista, ki prepriča, da ostanemo pri določenem ponudniku.

To prav dobro vedo v fintech podjetjih, kjer je brezstično plačevanje običajno mogoče vklopiti in izklopiti z enim drsom po zaslonu telefona. "Za dodatno varnost," pravijo.

NFC (near field communication) – brezstična plačila 

brezsticno placevanje do 50 eurov nfc

Na prodajnih mestih, ki to omogočajo, lahko pri nas brez vnosa PIN-kode opravite plačila do 50 evrov. Za zagotavljanje varnosti morate po nekaj zaporednih plačilih vnesti PIN, ne glede na višino zneska.

Število zaporednih plačil/višina skupnega zneska, ko je treba vnesti PIN, je odvisno od posamezne banke.

Brezstično kartico lahko uporabljate tudi na nekaterih bankomatih. Kartice vam ni treba vstaviti v bankomat, le prislonite jo na za to določeno polje. A PIN morate vnesti – v primeru kraje nepridiprav ne bo mogel dvigovati denarja brez PIN-a, tudi če je vaša kartica brezstična.

Katere banke omogočajo izklop brezstičnega plačevanja

Izdaja kartic brez možnosti brezstičnega plačila v Evropi ni mogoča, saj kartična velikana Mastercard in Visa ne omogočata uporabe čipov brez te funkcionalnosti.

Izklop omogoča manj kot polovica bank, ki so na tem področju po našem mnenju do uporabnikov prijazne:

smesko Banka Sparkasse,

smesko DBS,

smesko Intesa Sanpaolo Bank,

smesko N Banka,

smesko NLB,

smesko UniCredit Banka.

Izklop je povsod brezplačen, le pri N Banki je za zdaj še treba plačati en evro pri karticah z odloženim plačilom (t. i. kreditne kartice), a bo tudi to kmalu mogoče brezplačno opraviti v mobilni banki.

Druge banke izklopa ne omogočajo. Ena svojim komitentom, ki so zadržani do opravljanja brezstičnih plačil, priporoča, da "kartico vstavijo v režo POS-terminala, vnesejo PIN-kodo in tako opravijo stično plačilo".

A uporabniki se bolj kot tega, da sami plačujejo brezstično, bojijo, da bi nekdo drug nepooblaščeno plačeval z njihovo kartico brez PIN-kode.

Na nekaterih bankah pravijo, da izklopa ne omogočajo zaradi majhnega povpraševanja, majhnega tveganja za zlorabe in možnosti, da uporabnik kartico v celoti zaklene, nastavi limite in področja uporabe. Vse to je seveda dobrodošlo, a vseeno.

Z NLB so sporočili, da razvijajo možnost individualne nastavitve limita, kar je primer približevanja uporabniku in izboljševanja storitve.

ZPS nasvet

  • Upoštevajte pravila varnega ravnanja s karticami.
  • Naročite se na varnostna SMS-sporočila, ki vas obvestijo o vseh opravljenih transakcijah.
  • Nastavite si limite na karticah, če vaša banka to omogoča.
  • Nadzorujte svojo porabo. Brezstična plačila so še bolj "nevidna" in "neboleča" – dokler ne vidite stanja na računu.

Avtorica: Alina Meško

 bs

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več