Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi
Osebni računi
17. avgust 2021

Na nas se je obrnil komitent NKBM, ki je na Pošti s svojega bančnega računa opravil večjo transakcijo. Pošta je sicer pogodbeni partner NKBM, a tam – kot smo ugotovili - veljajo drugačna nadomestila.

Za nakazilo denarja na bančnem okencu komitenti NKBM plačajo 2,5 evra. V primerih, ko je znesek višji od 50.000 evrov, nadomestilo znaša 10 evrov.

Potrošnik, ki ima račun odprt pri NKBM, je večje nakazilo, ki pa ni presegalo 50 tisočakov, šel opravit na Pošto, saj je bil prepričan, da bo plačal enako nadomestilo kot na okencu svoje banke.

A bolj podroben pregled cenika NKBM razkrije, da so nadomestila na poštnih okencih na pogodbenih poštah za komitente NKBM drugačna:

  • Transakcije do 98 € = 1,15 €
  • Nad 98 € do 501 € = 1,17 %
  • Nad 501 € = 5,36 € + 0,3 %

posta-nkbm-1

Foto: meunierd / Shutterstock.com

Zanimivo je, da so to enaka nadomestila, kot jih Pošta zaračuna komurkoli, ki pri njih opravi nakazilo – komitenti NKBM plačajo torej enako kot vsi ostali, čeprav jih na vhodu Pošte pozdravlja tabla NKBM. Prav zaradi tega upravičeno pričakujejo, da bodo na Pošti plačali enako nadomestilo kot na okencu svoje banke – podjetji sta v partnerskem odnosu, nakazila pa se opravijo neposredno z bančnega računa NKBM.

nz

Za komentar smo prosili Pošto: "Zaposleni na poštah so seznanjeni s cenami/nadomestili za bančne storitve in strankam, ki povprašajo o višini nadomestila oz. ceni storitve, lahko takoj podajo ustrezno ustno informacijo. Samodejno pa strank pred izvedbo posamezne storitve (poštne ali bančne) ne opozarjamo na cene oz. ne seznanjamo posebej s ceno storitve. Ceniki so strankam na voljo v prostorih pošte."

Ceniki so res objavljeni, a po našem mnenju bi bilo korektno, da bi komitente NKBM pri višjih nakazilih opozorili na bistveno višja nadomestila. Tako bi se verjetno odločili za odhod do bančnega okenca NKBM in namesto sto evrov plačali 2,5 evra.

ZPS nasvet

  • Komitentom NKBM se nakazila do 213 evrov bolj splača opraviti na Pošti (manj kot 2,5 evra), višja pa v banki (2,5 evra).
  • Komitenti ostalih bank primerjajte nadomestila svoje banke in Pošte – in ne pozabite upoštevati višine zneska nakazila.

Avtorica: Alina Meško

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več