Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop

Fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, lahko osebni bančni račun uporabljajo tudi v poslovne namene. To možnost od leta 2018 opredeljuje zakonodaja, a se v praksi pogosto zaplete. Preverili smo, katere banke to omogočajo ali pa ponujajo druge ugodne(jše) rešitve.

Kaj pravi zakon?

Zakon o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih (ZPlaSSIED) določa, da fizične osebe, ki svoje transakcijske račune uporabljajo tudi za opravljanje dejavnosti, to sporočijo svojemu ponudniku plačilnih storitev – banki.

Namen je zagotoviti javno objavo in brezplačen dostop do podatkov v registru transakcijskih računov (RTR), za kar mora biti poskrbljeno, preden se transakcijski račun začne uporabljati za opravljanje dejavnosti.

Tisti, ki že poslujejo, morajo svoji banki sporočiti, da osebni račun uporabljajo v poslovne namene, najbolje s priporočeno pošto.

Če navedeni podatek banke sporočijo v RTR, Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) javno objavi račun vrste A (osebni račun) oz. je ta javno dostopen – vidni so številka in vrsta računa, neporavnane obveznosti, ponudnik plačilnih storitev, število imetnikov ter podatki o imetnikih.

Tudi z davčnega vidika ni sporno, če fizična oseba, ki opravlja dejavnost za poslovne namene, uporablja osebni račun.

Prednosti in tveganja enega računa

Razlog, da številni samostojni podjetniki in druge fizične osebe, ki opravljajo kmetijske ali druge dejavnosti, ne želijo imeti dodatnega poslovnega računa, so predvsem nižji stroški.

Namesto vodenja za dva računa želijo plačevati le za enega, poleg tega je uporaba poslovnih računov precej dražja, tudi za samostojne podjetnike mesečno nadomestilo za vodenje računa pri nekaterih bankah presega 10 evrov, višja so tudi druga nadomestila.

A kdor se odloči za uporabo osebnega računa v poslovne namene, se mora zavedati, da bodo njegovi podatki javno objavljeni v registru transakcijskih računov in da bo zasebne finančne transakcije moral razkriti računovodskemu servisu in Finančni upravi RS (Furs).

Uporaba osebnega računa pomeni, da so vam na voljo le bančni produkti, ki so namenjeni fizičnim osebam. Največje težave pa lahko nastopijo v primeru blokade računa: nedostopna bodo vsa sredstva, tudi tista, ki ste jih morebiti "rezervirali" za osebno porabo.

Dva računa za boljši nadzor

Ločena računa omogočata boljšo preglednost, a to velja predvsem za tiste, ki imajo večji obseg poslovanja. Mnogim zadostuje en račun, predvsem normiranim samostojnim podjetnikom, pri katerih računovodje nimajo posebnega dela.

uporaba os racuna za poslovne namene-3

Kdor bi zaradi bolj urejenih (osebnih in poslovnih) financ vseeno želel imeti dodaten račun, lahko izkoristi brezplačno alternativo pri kakšni od tujih spletnih bank.

Najpogostejši izbiri sta še vedno N26 in Revolut, na voljo so tudi druge možnosti. Tak račun lahko uporabljate v zasebne ali poslovne namene (če ga izberete pri ponudniku). Če se odločite za drugo možnost, tega ne pozabite označiti, ko ga boste prijavili na Furs, kar morate storiti v osmih dneh od odprtja računa v tujini, ne glede na to, za kakšen namen ga boste uporabljali.

Kako je v praksi?

Čeprav torej zakon fizičnim osebam dovoljuje uporabo osebnega računa v poslovne namene (to ne velja za d. o. o. in druge pravne oblike), večina bank tega ne omogoča.

Kar devet od 14 bank namreč navaja, da osebnega računa pri njih ni mogoče uporabljati v poslovne namene, odpreti je treba dva ločena računa – osebnega in poslovnega in za vsakega plačevati ustrezno nadomestilo.

Le pet bank svojim uporabnikom ponuja ugodne(jše) rešitve:

  • BKS Bank – osebni račun lahko uporabljate v poslovne namene;
  • NLB – odprete lahko osebno-poslovni račun, če imate dejavnost že vpisano v Ajpes;
  • SKB – osebni račun lahko uporabljate v poslovne namene;
  • Sberbank – ob odprtju poslovnega računa je vodenje osebnega računa brezplačno;
  • Banka Unicredit Slovenija – osebni in poslovni račun dobite za ceno poslovnega.

Če vaše banke ni med zgoraj navedenimi, se vseeno poskušajte pogajati, morda vam le ponudijo ustreznejšo rešitev. Alternativa je že omenjen dodaten brezplačen račun v tujini, lahko tudi zamenjava banke.

Avtorica: Alina Meško

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA