Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop

Od marca so tri banke dvignile nadomestila za osnovne bančne stortive. So podražitve v tem času primerne?

Na ZPS vsaka dva meseca pregledamo nadomestila osnovnih bančnih storitev vseh 15 bank in hranilnic in posodobimo primerjanik stroškov poslovanja z osebnim bančnim računom. Na podražitve smo bili od razglasitve epidemije še bolj pozorni, saj je jasno, da so številni potrošniki že finančno prizadeti, mnogi še bodo. Že v začetku marca smo odločevalce pozvali k ukrepom na področju bančništva, med drugim tudi k začasni opustitvi zaračunavanja bančnih stroškov za vodenje osebnega računa ter uporabe bankomatov. Naš predlog ni bil sprejet, nasprotno, trije ponudniki bančnih storitev so nadomestila celo povišali.

Aprila je pet storitev podražila Primorska hranilnica Vipava, ki je sicer med najugodnejšimi, najbolj plačevanje UPN-jev na bančnih okencih - iz razmeroma ugodnih 80 centov na 99 centov (avtomatski zajem podatkov) oziroma na evro in pol (ročni vnos podatkov). To je tudi najvišja letošnja podražitev do sedaj, skora 90 odstotna. Povišali so tudi nadomestila za vodenje osebnega računa, trajni nalog, dvig z debetno kartico na bankomatu druge banke in članarino za kartico z odloženim plačilom. Aprila je občutno dvignila članarino za kartico z odloženim plačilom Sberbank banka in sicer iz povprečnih 24 evrov na kar 38,40 evra. V juniju smo zabeležili tri manjše podražitve pri Intesa Sanpaolo Banki (plačilo UPN-ja na okencu in v spletni banki ter članarino za kartico z odloženim plačilom). 

Neprimeren čas za višanje cen

Čas krize, ki smo ji trenutno priča, je po našem mnenju neprimeren za dvig cen. Pričakovali bi, da bodo banke potrošnikom stopile nasproti in jim pomagale v finančno težkih časih. A se to na področju osnovnih bančnih plačilnih storitev ni zgodilo. Tudi pri odlogih kreditonih obrokov, ki jih ureja novi zakon, šest bank zaračunava nadomestila za sklenitev ankesa h kreditni pogodbi

Bančne podražitve, še posebej tiste manjše, potrošniki pogosto prezrejo, saj se mnogi ne ukvarjajo z višino posameznih nadomestil. Svetujemo vam:

- da na izpisku, ki ga morate prejeti enkrat letno s strani banke, preverite, koliko denarja ste ji pustili v zadnjem koledarskem letu,

- da uporabite naš spletni primerjalnik stroškov osebnih računov in preverite letne stroške vseh bank in hranilnic,

- da zamenjate banko, če ugotovite, da za bančne storitve plačujete preveč in so drugi ponudniki ugodnejši.

 

Primerjajte stroške poslovanja z bančnim računom!

 

 

 bs

 

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA